Germania este pe cale să aibă un guvern de coaliţie
În Germania, unul dintre posibilele rezultate ale alegerilor de duminică ar fi formarea unui guvern între conservatorii conduşi de cancelarul Merkel şi social-democraţi.
Articol de Ionuţ Iamandi, 23 Septembrie 2013, 11:32
Cancelarul Angela Merkel şi Uniunea sa Creştin Democrată au obţinut o victorie importantă în alegerile legislative de ieri, dar nu şi majoritatea în parlament, după cum indică rezultatele oficiale parţiale date publicitătii în această dimineaţă.
Ele confirmă victoria clară a creştin-democraţilor germani, conduşi de Angela Merkel, care au obţinut 41,5% din voturi, urmaţi de Partidul Social-Democrat, cu 26% din sufragii.
Germania este o insulă de prosperitate într-o Europă bântuită de criza economică. Şomajul în Germania este de 6,8%, comparativ cu 12,1% cât se înregistrează în medie în cele 17 state ale zonei euro.
Uniunii Creştin-Democrate, Creştin-Sociale îi lipsesc însă cinci mandate până la majoritatea absolută, iar după pierderea partenerului de coaliţie preferat, liberal-democraţii, care nu au reuşit să treacă de pragul electoral de 5%, Angela Merkel este nevoită să caute un nou partener pentru formarea guvernului.
--fb1
Ratarea majorităţii absolute ar putea însă să îi convină cancelarului Merkel. O majoritate absolută, dată de doar câteva locuri în plus în parlament, s-ar afla permanent la limita obţinerii sprijinului necesar trecerii unor legi importante.
Variante de lucru
Una dintre cele mai vehiculate versiuni ale viitorului cabinet german este cea a "marii coaliţii" dintre principalele partide, conservatorii şi social-democraţii.
O astfel de guvernare s-ar potrivi stilului cancelarului, scrie Der Spiegel, care în timp s-a dovedit "mai eficientă ca negociator decât ca lider".
De altfel, Angela Markel a mai condus o coaliţie cu social-democraţii, în mandatul 2005-2009. Atunci cele două blocuri au avut un număr aproximativ egal de miniştri, ceea ce nu va mai fi cazul în prezent.
--fb2
Poate de aceea social-democraţii privesc cu circumspecţie postura de "junior-partners" în care s-ar afla în pofida titulaturii de "uniune" a guvernării. Dar pe de altă parte, intrarea la guvernare ar putea să detensioneze situaţia din partid, aflat la al doilea eşec electoral consecutiv.
Guvern de stânga?
Corespondentul nostru la Berlin Mălina Andronescu spune că din punct de vedere strict matematic, este posibil chiar ca Partidul Social Democrat să se alieze cu celelalte două formaţiuni de opoziţie, stânga şi ecologiştii, care au obţinut 8,6, respectiv 8,4% din voturi, şi să formeze un guvern de stânga.
Dar atât social-democraţii, cât şi ecologiştii au respins până acum categoric o coaliţie cu neocomuniştii.
Germany. black = Merkel #btw2013http://t.co/PtnejyXfuApic.twitter.com/AA0LXSdZ28
— Mathieu von Rohr (@mathieuvonrohr) September 22, 2013
Pe Twitter şi alte reţele de socializare jurnaliştii au remarcat victoria zdrobitoare a cancelarului german. În imagine, distribuţia votului pe circumscripţii electorale (cu negru este reprezentat votul acordat conservatorilor conduşi de Angela Merkel).
O altă variantă ar fi alianţa conservatorilor cu ecologiştii. Însă mulţi dintre membrii partidului Verzilor resping o asemenea opţiune şi spun că sunt preocupaţi mai degrabă de "o clarificare internă" în privinţa cauzei care a dus la rezultatul slab din alegeri.
Bineînţeles, există şi varianta ca nicio alianţă să nu se poată stabili în zilele sau săptămânile care urmează, caz în care ar urma ca alegerile să se repete.
În această situaţie însă, cel mai probabil beneficiar ar fi tot cancelarul Merkel, care ar avea şanse să obţină şi mai multe voturi.
Ce aşteaptă Europa
Cei mai mulţi dintre liderii europeni apreciază că soluţia "marii coaliţii" dintre conservatori şi social-democraţi ar fi cea mai bună, scrie Der Spiegel.
Varianta marii coaliţii ar asigura o continuitate la nivelul conducerii celei mai puternice economii europene, dar în acelaşi timp ar obliga-o pe Angela Merkel să dea mai multă atenţie politicilor de stimulare a creşterii economice în zona euro.
Pe plan intern, o majoritate de două treimi în parlament i-ar putea asigura cancelarului german susţinerea pentru o posibilă schimbare a Constituţiei, cerută de eventualitatea unor modificări ale instituţiilor europene.