Germania, "de partea Europei"
Printre subiectele importante de discuţie la reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles sunt stabilitatea monedei euro, o soluţie pentru criza datoriilor, oprirea posibilelor contaminări ale altor state.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 19 Iulie 2011, 07:55
Situaţia din Grecia nu a fost, în mod explicit, pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe, la Bruxelles.
Totuşi, ministrul german Guido Westerwelle este citat de agenţii, cu asigurarea că joi, la summitul extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din UE, Germania va fi "de partea Europei".
Germania respinsese iniţial ideea organizării unui asemenea summit.
Se discută stabilitatea monedei euro, o soluţie pentru criza datoriilor, oprirea posibilelor contaminări ale altor state.
Un subiect dificil va fi şi punerea la punct a condiţiilor pentru un al doilea credit major pentru Grecia.
La Atena, se aştepta desfăşurarea unei întâlniri a premierului cu ministrul de finanţe, pentru pregătirea participării la summitul de joi.
Cu câteva zile înainte de summitul de la Bruxelles, reuniunea cu misiunea cea mai dificilă până în prezent, guvernele celor 17 state din zona euro analizează implicarea sectorului privat în viitorul program de sprijinire a Greciei.
Totodată, FMI se declară nemulţumit de modul în care Europa administrează criza, în vreme ce mai multe ţări influente din cadrul instituţiei afirmă că nu doresc să mai participe la noi programe financiare în favoarea statului elen.
În acest context, surse guvernamentale declară că, în şedinţa de urgenţă a Cabinetului de la Atena, s-a discutat deschis despre ceea ce ar însemna un faliment controlat, noţiune vehiculată odată cu aducerea la masa negocierilor a reprezentanţilor sectorului privat, chemaţi să intervină în susţinerea noului pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.
Există nelinişte în ceea ce priveşte o asemenea hotărâre, în cazul în care va fi luată, dar mai ales în ceea ce priveşte consecinţele acesteia.
Este o situaţie nouă, şi Grecia nu-şi doreşte, fireşte, să fie tratată experimental, în contextul deja îngreunat de gravele probleme economice şi financiare cu care se confruntă.
Într-un ultim efort, premierul Papandreou va susţine, în aceste câteva zile, o intensă campanie de comunicare, în care vor fi implicaţi jucătorii-cheie în procesul de negociere.
Cel mai porbabil, mâine, Georgios Papandreou va încerca o ultimă întâlnire cu preşedinţii Consiliului European şi al Comisiei Europene şi, în continuare, eventual, cu principalii şefi ai guvernelor europene.