Germania, convinsă de deblocarea rapidă a bugetului comunitar
Germania, care asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, se arată convinsă de deblocarea rapidă a bugetului comunitar, în ciuda veto-ului ungar și polonez.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Noiembrie 2020, 13:46
Germania, care asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, se arată convinsă de deblocarea rapidă a bugetului comunitar, în ciuda veto-ului ungar și polonez.
Ungaria și Polonia au blocat adoptarea bugetului și a fondului de redresare post-pandemie pentru că alocarea banilor europeni este condiționată de respectarea statului de drept. Ministrul german de externe, Heiko Maas, spune că toate părțile interesate vor discuta o soluție în orele și zilele următoare, dar diplomații de la Bruxelles cred că procesul va dura săptămâni.
Şi europarlamentarii români din mai multe grupuri politice s-au arătat optimiști în privința soluționării, dar nu exclud apariția unor probleme în procesul de adoptare din parlamentele naționale sau regionale, după caz.
Carmen Gavrilă a urmărit dezbaterea parlamentară de la București.
Reporter: Eurodeputații au explicat că dacă bugetul multianual are probleme, atunci întreaga Uniune Europeană are probleme, de vreme ce în contextul pierderilor economice provocate de pandemie, toate statele membre au nevoie de finanțare. Europarlamentarii au atras atenția că Legislativul european și-a făcut datoria şi că s-a ajuns în timp relativ scurt la acordul pe marginea bugetului și instrumentului de redresare.
Eurodeputatul Dragoș Pâslaru, din Grupul Renew, s-a declarat încrezător că blocajul din Consiliu, provocat de Ungaria și Polonia, va fi rezolvat, astfel încât până în decembrie tot pachetul de relansare să poată fi aprobat întâi în Consiliu și apoi în Parlamentul European.
Eurodeputatul Marian Jean Marinescu din Grupul Popularilor Europeni a explicat că Ungaria și Polonia sunt nemulțumite de condiționarea fondurilor europene de situația statului de drept, dar că cele două state nu au prezentat soluție. El a precizat că din punctul de vedere al Grupului Popularilor Europeni, din care face parte și partidul președintelui ungar Viktor Orbán, este perfect firesc să existe un regulament de protejare a banilor europeni și că aceste reguli nu sunt exagerate.