Germania caută soluţii pentru salvarea Greciei
Cancelarul german, Angela Merkel, încearcă să convingă investitorii particulari să participe la planul financiar de salvare a Greciei. Ea e cerut fixarea unei sume concrete, care să reprezinte contribuţia acestora.
Articol de Mălina Andronescu, 22 Iunie 2011, 19:31
Germania nu renunţă la ideea că investitorii particulari trebuie să participe la planul de salvare financiară a Greciei - a declarat cancelarul Angela Merkel.
Vorbind în faţa parlamentarilor din Comisia pentru afaceri europene a Bundestagului, şeful executivului de la Berlin, a încercat să le câştige bunăvoinţa şi sprijinul, spunând că la nivel comunitar sunt puţine state, care să susţină planul.
Noile demersuri ale cancelarului vin cu o zi înainte de şedinţa Consiliului European, care se va reuni joi şi vineri la Bruxelles.
Cancelarul Angela Merkel a salutat rezultatul votului de marţi noapte, prin care parlamentul elen a acordat încrederea sa guvernului Papandereou, însă, a adăugat că, în continuare, una dintre condiţiile principale, pentru aprobarea unui nou ajutor financiar, este adoptarea, de către parlamentul de la Atena, a măsurilor de austeritate, elaborate de Guvern.
Totodată, Merkel a confirmat necesitatea participării creditorilor privaţi, respectiv a băncilor şi asigurărilor, la acest pachet financiar, reiterând că această participare trebuie să fie voluntară şi substanţială.
Ca element de noutate, Merkel a cerut fixarea unei sume concrete, care să reprezinte contribuţia sectorului privat.
"Este important, să facem tot posibilul pentru a cuantifica această contribuţie. În acest scop, în următoarele zile, se vor purta negocieri cu Banca Centrală Europeană, pentru a stabili care sunt insituţiile financiare, care deţin titluri de stat greceşti, şi cum sunt aceste credite asigurate" - a spus cancelarul.
Totodată, Merkel a respins criticile la adresa compromisului la care au ajuns, săptămâna trecută, Germania şi Franţa, potrivit căruia, participarea sectorului privat, la cel de-al doilea pachet financiar pentru Grecia, ar urma să fie voluntară.
"Impunerea unei obligativităţi pentru sectorul privat este imposibilă, deoarece, la ora acutală, nu avem la dispoziţie un mecanism, prin care să facem acest lucru, în mod controlat şi, astfel, am risca o criză de credit, care trebuie cu orice preţ evitată" - a explicat Merkel.
Zilele trecute, ea a fost criticată dur, inclusiv de deputaţi din propriul partid, Uniunea Creştin Democrată, care i-au reproşat că, acceptând principiul voluntariatului, a cedat prea uşor în faţa lui Nicolas Sarkozy, în problema participării sectorului privat, la ajutorul pentru Grecia.
Majoritatea parlamentarilor germani, precum şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, sunt de părere că această povară finaniciară trebuie suportată nu numai de contribuabilul german, ci şi de bănci.