Germania caută personal calificat
Guvernul german va lansa o campanie de angajări a tinerilor europeni din ţări aflate în criză. Deocamdată se vorbeşte de muncitori din Spania sau Portugalia, dar România ar putea fi şi ea una dintre ţările vizate.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 25 Ianuarie 2011, 11:32
Guvernul german a ajuns la concluzia că este nevoie de forţă de muncă în plus, aşa că vor lansa o campanie de angajări a tinerilor europeni din ţări aflate în criză.
În Germania, una din cinci persoane este de origină străină.
Deocamdată se vorbeşte de muncitori din ţări precum Spania sau Portugalia, dar România ar putea fi şi ea una dintre ţările vizate de acest program.
În materie de forţă de muncă angajarea străinilor a fost mereu un subiect controversat în Germania.
Pe piaţa muncii, situaţia este paradoxală. Se înregistrează un deficit de muncitori calificaţi, dar politicienii nu se înghesuie să ia măsuri pentru suplinirea cu cetăţeni specializaţi din alte ţări.
Problema este şomajul, care a fost foarte ridicat până în urmă cu trei ani.
De atunci este în scădere galopantă, iar pentru 2011-2012 se estimează un număr total de 2,7 milioane de germani fără loc de muncă, cea mai mică rată a şomajului de la reunificarea ţării.
În acest context, mai mulţi miniştri din cabinetul conservator-liberal de la Berlin şi-au permis să vorbească în dese rânduri în public despre aducerea de personal calificat din alte ţări.
Preferaţi sunt cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene
Publicaţia "Der Spiegel" susţine că Partidul Creştin Democrat al cancelarului Angela Merkel a înfiinţat un grup de experţi pentru a studia modalităţile de a incita tinerii, de exemplu din Spania sau Portugalia, să vină să se instaleze în Germania.
Este mai bine să importăm mână de lucru din Europa decât să schimbăm legile privind imigraţia din alte regiuni ale lumii, a apreciat Max Straubinger, un responsabil cu probleme sociale din cadrul Uniunii Creştin Sociale, aliatul bavarez al CDU.
"'Der Spiegel" mai spune că Merkel ar putea aborda subiectul imigraţei tinerilor la următoarele întâlniri interguvernamentale cu Spania.
Un studiu al Agenţei Federale pentru Muncă evocă la rândul său o scădere cu 6,5 milioane de persoane a populaţiei active din Germania până în 2025 din cauza îmbătrânirii, ceea ce va spori nevoia de mână de lucru.
Priorităţile Berlinului rămân în plan intern
Agenţia Federală pentru Muncă a publicat un plan în zece puncte privind perspectiva personalului calificat pe piaţa germană a muncii până în 2025.
Nouă din cele zece puncte se referă la integrarea pe piaţa muncii a cetăţenilor germani fără job în prezent sau fără calificări avansate.
Printre măsuri sunt:
- recunoaşterea diplomelor şi studiilor pentru imigranţii stabiliţi în Germania;
- crearea de oportunităţi de lucru pentru persoanele de peste 55 de ani;
- creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani;
- majorarea la 44 a orelor de lucru pe săptămână;
- calificarea lucrătorilor nespecializaţi sau reducerea numărului tinerilor care renunţă la studiu sau pregătire profesională.
În ciuda favorizării clare a propriilor cetăţeni, dacă actuala conjunctură economică solidă se va menţine în Germania, tot mai mulţi europeni calificaţi vor avea şanse să-şi găsească de lucru în Republica Federală în anii următori.
Cei mai curajoşi dintre politicienii germani recunosc că deficitul de pe piaţa muncii este prea mare pentru a putea fi acoperit doar din surse interne.