Germania aşteaptă de la Grecia "reforme clare"
Comisia de buget din Bundestagul german va analiza programul destinat Atenei, iar lunea viitoare legislativul german va vota noile măsuri financiare de sprijinire a statului elen.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 21 Februarie 2012, 19:12
Clasa politică germană şi mediul financiar au reacţionat cu prudenţă la anunţul privind acordarea noului pachet de salvare a Greciei.
Germania aşteaptă de la autorităţile elene să adopte reforme clare şi fără echivoc, în lipsa cărora datoriile nu vor putea fi plătite, iar guvernul de la Atena nu va putea ieşi din situaţia grea în care se afla.
Săptămâna viitoare, Bundestagul urmează să se pronunţe prin vot asupra noului acord, document care trebuie ratificat de toate parlamentele ţărilor din zona euro.
Germania a reacţionat prompt după aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutoare pentru Grecia.
Vineri, comisia de buget din Bundestag va analiza programul destinat Atenei, iar lunea viitoare legislativul german va vota noile măsuri financiare de sprijinire a statului elen.
Este al şaselea vot de acest tip în parlamentul de la Berlin din mai 2010.
De altfel, clasa politică şi mediul economic din Germania au reacţionat fără prea mult entuziasm la vestea aprobări noului pachet pentru Grecia.
Aşteptări mari de la Grecia
Ministrul finanţelor, Wolfgang Schäuble, a apreciat drept responsabil rezultatul cu care s-a încheiat reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din zona euro.
El a atras atenţia din nou că Uniunea Monetară şi ceilalţi creditori au aşteptări mari de la autorităţile elene.
Acestea trebuie să adopte în curs de o săptămână noi reforme structurale, de a căror aplicare depind de acordarea ajutoarelor - a arăta ministrul german.
O poziţie similară au prezentat şi liberalii germani, parteneri în coaliţia de guvernare de la Berlin.
Aceştia aşteaptă ca partea greacă să conştientizeze contextul în care vor fi acordate noile fonduri pentru Atena.
Sectorul bancar trage concluzii similare. Economistul şef al Comertbank se teme ca Atena nu va putea să-şi plătească datorile în lipsa unor reforme ample, ceea ce va duce la sistarea ajutoarelor, o situaţie cu grad mare de probabilitate în a doua jumătate a anului - apreciază analistul băncii germane amintite.
Alţi experţi nu exclud chiar părăsirea de către Grecia a Uniunea Monetare chiar şi după aprobarea noului pachet financiar.
Pe de altă parte, opoziţia germană consideră că noul pachet de sprijin este insuficient pentru că nu conţine măsuri de stimulare a creşterii economiei greceşti.
Social-democraţii spun că Atena este departe de a fi depăşit cele mai mari obstacole chiar şi cu acest al doilea program de ajutorare.
Ecologiştii germani salută acordul de ştergere parţială a datoriilor statului elen şi recomandă investiţie europeană în infrastructura şi sectorul energetic din Grecia.
Alte teme dezbătute insistent în Germania sunt nivelul de reducere al datoriilor elene pe care băncile le vor accepta până la urmă şi cota de participare la pachetul de ajutoare a FMI.
Ministrul de finanţe Schäuble a criticat suma vehiculată în prezent, de 13 miliarde de euro, care ar fi în opinia sa insuficientă.