Germania ”ar trebui să sprijine financiar Turcia”
Preşedintele Partidului Social-Democrat german, Andrea Nahles, sugerează că Germania ar trebui să sprijine financiar Turcia, ţară care se confruntă cu probleme economice importante
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 20 August 2018, 16:43
Preşedintele Partidului Social-Democrat german, Andrea Nahles, sugerează că Germania ar trebui să sprijine financiar Turcia, ţară care se confruntă cu probleme economice importante.
Propunerea a stârnit reacţii diverse în mediul politic de la Berlin, fiind respinsă în special de liberali. Fostul ministru federal de externe, social-democratul, Sigmar Gabriel, se teme că instabilitatea din Turcia ar putea aduce la putere forţe naţionaliste care, la fel ca în Iran şi Coreea de Nord, să dorească fabricarea bombei atomice.
Poate apărea situaţia în care Germania trebuie să ajute Turcia, indiferent de conflictele politice cu preşedintele Erdoğan, a declarat Andrea Nahles, pentru Grpul Media Funke.
"Turcia este un partener NATO care nu ne poate lăsa indiferenţi şi este în interesul tuturor ca această ţară să rămână stabilă din punct de vedere economic", a continuat preşedintele social democraţilor germani, explicându-şi iniţiativa.
Fostul ministru federal de externe, social-democratul, Sigmar Gabriel, afirmă că Statele Unite încearcă destabilizarea economică a Turciei şi că actuala criză din această ţară implică riscuri politice şi de securitate pentru Germania.
Propunerea Andreai Nahles a stârnit controverse pe scena politică de la Berlin. Liberalul Alexander Graf Lambsdorff apreciază că ajutoarele economice nu ar face decât să întărească sistemul Erdoğan.
Şi alţi liberali se opun sprijinirii financiare a Turciei.
Ecologiştii condiţionează un eventual ajutor de "revenirea la democraţie şi statul de drept", după cum s-a exprimat şefa partidului, Annalena Baerbock.
Pentru Jürgen Hardt, specialist în politica externă din Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel, vinovată de criză este Turcia însăşi, care trebuie să amelioreze relaţiile cu Europa şi SUA şi să respecte statul de drept.
"Oricum, ajutoarele nu ar combate decât simptomele, nu şi cauzele crizei", a spus Hardt.