Germania "ar dori o nouă administraţie pentru bugetul Greciei"
Grecia exclude să cedeze UE suveranitatea sa în materie de politică bugetară. Germania cerea punerea sub control european permanent a bugetului elen înainte de a beneficia de un al doilea plan de asistenţă financiară.
Articol de Paul Poteraşi, 28 Ianuarie 2012, 13:18
Grecia exclude să-şi cedeze suveranitatea în materie de politică bugetară Uniunii Europene, au declarat pentru AFP surse guvernamentale elene.
Există într-adevăr o notă informală care a fost prezentată Eurogrupului pentru punerea sub control european permanent a bugetului Greciei, dar Grecia nu discută despre o asemenea eventualitate, este exclus să o acceptăm, aceste competenţe aparţin suveranităţii naţionale, au indicat sursele elene, după ce o sursă europeană la Frankfurt a confirmat existenţa unei propuneri de acest gen venind din partea unor ţări din zona euro, între care Germania.
Germania dorea ca înainte de a beneficia de un al doilea plan de asistenţă financiară, Grecia să renunţe la suveranitatea sa în materie de politică fiscală şi să cedeze acest drep unui comisar european, scria în ediţia sa de sâmbătă cotidianul Financial Times, care susţinea că a obţinut o copie a unui document ce conţine această propunere a Berlinului.
Potrivit cotidianului britanic, un comisar desemnat de miniştrii de finanţe din zona euro urma să dispună de un drept de veto asupra deciziilor bugetare luate de guvernul grec.
Dezvăluirea acestei informaţii survine cu două zile înaintea reuniunii liderilor europeni, care ar trebui să adopte un nou tratat bugetar european.
De asemnea informaţia apărea în contextul negocierilor în desfăşurare între guvernul de la Atena şi creditorii săi privaţi pentru reducerea datoriei publice a Greciei cu 50%.
"Consolidarea bugetului trebuie însoţită de o orientare strictă şi de un sistem de control.
"Având în vedere adaptarea sa dezamăgitoare până în prezent, Grecia trebuie să accepte o deplasare a suveranităţii sale bugetare către un organism european pentru o anumită perioadă", consideră guvernul de la Berlin, potrivit acestui document.
Un oficial din ministerul de finanţe de la Atena a declarat că autorităţile elene nu au cunoştinţă despre propunere şi nu pot comenta.
Un purtător de cuvânt al ministerului german de finanţe a refuzat să comenteze.
Intrarea în incapacitate a Greciei "trebuie evitată"
Anterior acestor informaţii prezentate de Financial Times, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precizase vineri la finalul întrevederii cu premierul belgian, Elio Di Rupocă, că intrarea în incapacitate de plată a Greciei trebuie evitată cu orice preţ, iar pentru aceasta sunt necesare eforturi comune din partea întregii zone euro.
"Noi credem că prietenii noştri greci trebuie susţinuţi ca să-şi îndeplinească partea lor de muncă, pentru că dacă va apărea problema cu adevărat gravă, şi anume intrarea în incapacitatea de plată a Greciei, lucrurile se vor complica nu numai pentru această ţară, ci pentru întreaga zonă euro", a avertizat Jose Manuel Barroso.
Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, discuţiile despre un posibil default al economiei elene sunt purtate de oameni care "nu ştiu ce vorbesc", deoarece un eventual faliment al Greciei va da o lovitură puternică întregii uniuni monetare europene.
"De aceea vom face tot posibilul pentru a asigura menţinerea Greciei în zona euro. Desigur, cu condiţia ca şi grecii să coopereze", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
Declaraţiile lui Jose Manuel Barroso surveneau după ce şeful diplomaţei germane Guido Westerwelle afirmase - la sosirea sa vineri la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Generale al UE - că Berlinul nu vede niciun sens în sporirea mecanică a ajutorului financiar pentru Grecia în absenţa unor rezultate concrete ale reformelor pe care autorităţile elene s-au angajat să le implementeze.
"Nu există nicio logică în faptul ca în fiecare săptămână să ridicăm problema unor noi tranşe de ajutor. Criza datoriei nu poate fi depăşită prin crearea premiselor pentru noi datorii", a precizat Guido Westerwelle.
Cu câteva zile înainte, directorul general al agenţiei Standard & Poor's , John Chambers, sugerase că intrarea în incapacitate de plată a Greciei ar putea surveni în prima jumătate a anului 2012.