Germania a intrat într-o perioadă de incertitudine energetică
Articol de Laurenţiu Văduva, 11 Iulie 2022, 13:30
Germania şi, alături de ea, întreaga Europă au intrat de astăzi într-o perioadă de mare incertitudine energetică, în condiţiile în care gigantul rus Gazprom a început astăzi lucrările anuale de mentenanţă la cele două conducte Nord Stream 1 şi nu se ştie dacă şi când vor fi reluate exporturile de gaze.
Gazpromul a oprit astăzi livrările spre Germania prin gazoductele Nord Stream 1, din cauza reviziei anuale care, teoretic, va dura 10 zile. Informaţia a fost confirmată de ministrul german al economiei. Potrivit cotidianului Bild, însă, după aceste 10 zile nimic nu mai este cert.
"Ne confruntăm cu o situaţie inedită, orice este posibil", a declarat şi vicecancelarul german Robert Habeck. Preşedintele Agenţiei Federale germane a Reţelelor, Klaus Müller, a avertizat că există scenarii în care Germania ar putea ajunge într-o situaţie de urgenţă.
În ultimele săptămâni, Rusia şi-a redus cu 60% livrările prin conductele Nord Stream, invocând probleme tehnice. O decizie politică, s-a plâns însă Berlinul. Şi alte ţări europene au început să fie afectate. Operatorul italian ENI, de exemplu, a anunţat astăzi că livrările ruseşti au scăzut cu încă o treime.
Corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi, notează că redeschiderea Nord Stream 1 poate depinde de returnarea către ruşi a turbinei Siemens trimisă în Canada pentru reparaţii. Din fericire, Canada a acceptat returnarea turbinei pe care o reţinuse pe fondul sancţiunilor.
De la începutul războiului, Germania a închis un alt gazoduct rusesc important, care ar trebui însă să reintre în funcţiune - Nord Stream 2. Între timp, Berlinul a început să se gândească la măsuri de raţionalizare a energiei, inclusiv pentru încălzire şi apă caldă în gospodării.