Georgia: Sute de ONG-uri refuză să respecte noua lege privind influența externă
Actul normativ privind influența externă, inspirat de o lege în vigoare în Rusia, a fost contestat puternic în stradă.
Articol de Mihaela Mihai, 29 Mai 2024, 19:42
Aproape 200 de organizații neguvernamentale din Georgia au anunțat că refuză să se supună noii legi privind influența externă, adoptată definitiv ieri de parlament la inițiativa partidului de guvernământ.
Actul normativ, inspirat de o lege în vigoare în Rusia, a fost contestat puternic în stradă în ultimele luni și este criticat atât de opoziția de Tbilisi cât și de Uniunea Europeană pe motiv că va fi folosit ca instrument de reprimare a critilor puterii.
Practic, noile prevederi le impun ONG-urilor și instituțiilor de presă ale căror fonduri provin în proporție de peste 20% din afara țării să se înregistreze ca organizații care urmăresc interesele unei puteri străine și să se supună unui control administrativ strict.
ONG-urile se așteaptă ca activele lor să fie înghețate
Reprezentanții ONG-urilor, printre care filiala georgiană a organizației Transparence International, au declarat pentru France Presse că se așteaptă ca activele lor să fie înghețate, iar activitatea împiedicată după intrarea în vigoare a legii.
În comunicatul lor, ONG-urile afirmă că legea pun în pericol și buna supraveghere a alegerilor legislative, prevăzute să aibă luna octombrie în această țară.
Aspirantă la aderarea la Uniunea Europeană, Georgia primit statutul de țară candidată în decembrie anul trecut, mai târziu decât Ucraina și Republica Moldova, deși cererea a fost depusă în același timp.
Bruxellesul a atras atenția în repetate rânduri că legea privind influența externă este în contradicție cu principiile și valorile Uniunii și aceea este un obstacol serios în calea aderării. Și Statele Unite au criticat noua lege.