Georgia "nu este încă pregătită să devină membru NATO"
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a explicat că recentele alegeri din provinciile georgiene separatiste Abhazia şi Osetia de Sud nu contribuie la stabilitatea regiunii.
04 Aprilie 2012, 07:28
Georgia nu este încă pregătită să devină membru al NATO, chiar dacă este un partener model, a afirmat, marţi, secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, după o întrevedere cu preşedintele georgian, Mikhail Saakashvili.
Discuţiile vin în urma promisiunilor făcute Georgiei la summitul NATO de la Bucureşti, în 2008.
Tbilisi este totuşi asigurat că decizia aderării sale se menţine cu fermitate.
Georgia este un partener special pentru NATO, care apreciază progresele făcute până acum de Tbilisi în pregătirea aderării la Alianţă.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a pus accentul cu precădere pe reformele din domeniul apărării şi a încurajat guvernul georgian să continue reformele, chiar şi în contextul apropiatelor alegeri parlamentare.
Secretarul general NATO a avut numai cuvinte de laudă, pentru eforturile Georgiei de a se apropia de NATO şi, după ce spusese că este un partener special pentru NATO, a apreciat că Georgia este şi un partener model şi a enumerat argumentele care stau la baza afirmaţiilor sale.
"Sunteţi angajaţi în operaţiunile militare ale NATO, în pregătirea pentru aderare şi în favoarea reformelor.
"Sunteţi a doua naţiune contributoare la operaţiunile din Afganistan, dintre ţările nemembre NATO, iar până la sfârşitul anului, veţi deveni cel mai mare contributor dintre aceste ţări, la misiunea din Afganistan", a declarat Ander Fogh Rasmussen.
Promisiunea de aderare a Georgiei la NATO "rămâne valabilă"
El a reamintit că promisiunea făcută de aliaţi, Georgiei, în urmă cu 4 ani, la summitul de la Bucureşti, rămâne în întregime valabilă.
"Am căzut de acord, la summitul de la Bucureşti, din 2 aprilie 2008, că Georgia va deveni membru al NATO.
"Această decizie rămâne la fel de puternică şi vreau să reafirm că Alianţa recunoaşte integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, în frontierele recunoscute internaţional", a completat Anders Fogh Rasmussen.
El a reamintit că NATO nu a recunoscut recentele alegeri din provinciile georgiene separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, şi a fost de părere că alegerile nu au contribuit la stabilitatea regiunii şi nici la găsirea unei soluţii paşnice a acestui conflict.
Preşedintele georgian, Mikhail Saakashvili, a mulţumit NATO, pentru atitudinea faţă de cele două regiuni separatiste, şi a vorbit despre angajamentul ţării sale, în Afganistan, a cărui stabilitate şi securitate este şi în interesul Georgiei.
El a explicat că orice pas înapoi, pentru NATO, în Afganistan, ar fi un pas înapoi şi pentru Georgia, iar, pe de altă parte, a promis să continue reformele interne.
România: NATO trebuie să acorde o atenţie sporită relaţiei cu Georgia
"Apropierea noastră de NATO a influenţat procesul de reforme. Când vorbim despre reforme, trebuie spus că 70% din populaţie, sau mai mult, susţine ferm aderarea la NATO, şi numai 9% se pronunţă împotriva aderării.
"Asta arată clar că avem o motivaţie puternică, pentru noi reforme democratice şi pentru noi schimbări în societate", a declarat Mikhail Saakashvili.
Preşedintele Mikhail Saakashvili va fi prezent la summitul de la Chicago, unde aşteaptă o menţionare clară, a dorinţei ţării sale, de a deveni membră a Alianţei.
Secretarul general NATO a spus că documentele reuniunii nu au fost încă definitivate, dar a fost optimist că, în declaraţia finală a summitului, vor fi reflectate, în termeni foarte fermi, contribuţia Georgiei la misiunile Alianţei, ca şi aspiraţia sa de a deveni membră.
Unul din subiectele de discuţie la summit va fi relaţia NATO cu partenerii, iar România susţine că NATO trebuie să acorde o atenţie sporită relaţiei cu partenerii din Est, cu Georgia, în special, ca şi ţărilor din Balcanii de Vest.
La ultima sa vizită la sediul NATO, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că la summitul de la Chicago ar trebui găsită o soluţie care să consolideze poziţia de aliat a Georgiei şi să plaseze această ţară pe agendă problematica de securitate a Mării Negre, cu toate implicaţiile acesteia, inclusiv cele de securitate energetică.