Georgia a denunţat Rusia drept "agresor" la 15 ani de la luptele din 2008
Articol de Sergiu Şteţ, 08 August 2023, 21:26
Georgia l-a denunţat marţi, 8 august, pe "agresorul" rus şi a cerut "încetarea ocupaţiei" celor două regiuni georgiene (Osetia de Sud şi Abhazia), cu ocazia împlinirii a 15 ani de la războiul de cinci zile în august 2008 cu Rusia, potrivit AFP.
"Ştim de mult timp că Rusia a fost un agresor, ştim acest lucru şi întreaga lume ştie acest lucru", a declarat premierul georgian Irakli Garibaşvili jurnaliştilor.
Garibaşvili a declarat cu ocazia împlinirii marţi a 15 ani de la războiul de cinci zile din august 2008 că militarii georgieni au dat dovadă de "mare eroism şi abnegaţie".
Şeful guvernului georgian a afirmat anterior marţi, într-un mesaj pe Facebook cu ocazia comemorării a 15 ani de la acele evenimente, că Tbilisi "rămâne ataşat căii paşnice de restabilire a integrităţii teritoriale şi a reunificării ţării".
La 8 august 2008, trupele georgiene au intrat în Osetia de Sud - teritoriu separatist, cu o populaţie de doar 30.000 de locuitori - cu scopul de a restabili controlul asupra regiunii rebele, argumentând că trebuiau să acţioneze imediat, deoarece Moscova se pregătea să ocupe militar regiunea, potrivit uneia dintre versiunile evenimentelor de atunci.
Rusia a răspuns cu atacuri aeriene împotriva obiectivelor militare georgiene de pe teritoriul ţării din Caucaz şi şi-a desfăşurat trupele în Osetia de Sud într-o operaţiune pe care Kremlinul a denumit-o "impunerea păcii", care a dus la respingerea georgienilor din regiune.
Nemulţumite de rezultat, forţele ruse au pătruns pe teritoriul georgian atât în Osetia de Sud, cât şi în Abhazia secesionistă, deplasându-şi tancurile până în oraşul Gori, la doar 75 de kilometri de Tbilisi, înainte de a se retrage complet din fosta republică sovietică.
Ulterior, Kremlinul a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, o decizie susţinută şi de Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria, dar care a fost în mare parte condamnată de comunitatea internaţională.
Tbilisi, care a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova la momentul respectiv, continuă să nu recunoască independenţa celor două teritorii şi consideră trupele ruse drept forţe de ocupaţie.
Georgia a pierdut 412 persoane în războiul din august 2008, inclusiv 170 de soldaţi şi angajaţi ai Ministerului de Interne, în timp ce Rusia a suferit pierderi de ordinul a 67 de militari în ofensiva sa împotriva armatei georgiene.
Potrivit informaţiilor disponibile, preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a ordonat operaţiunea militară în Osetia de Sud la 7 august 2008, la ora 23:35. O serie de surse indică faptul că la acea oră armata regulată a Rusiei rusă invadase deja Georgia, deşi Moscova susţine că a adus forţele armate în Georgia pe 8 august 2008, notează portalul georgian Netgazeti.ge.
Opoziţia georgiană acuză actualul guvern de derivă autoritară şi simpatii pro-Moscova pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Tbilisi atât cu Kyivul, cât şi cu Occidentul.