Gazul natural și centralele nucleare vor fi clasificate drept energie verde
Proiectele de investiții în aceste domenii vor putea să fie finanțate din fonduri europene.
Articol de Oana Bâlă, 07 Iulie 2022, 06:32
Parlamentul European a susținut miercuri, 6 iulie, o decizie a Comisiei Europene care prevede că gazul natural și centralele nucleare vor fi clasificate drept energie verde. Astfel, proiectele de investiții în aceste domenii vor putea să fie finanțate din fonduri europene şi, la fel de important, nu contravin dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră.
Votul, unul destul de strâns, a fost ultimul obstacole în calea deciziei Uniunii Europene de adăugare a celor două surse de energie la așa numita taxonomie UE, ansamblul regulilor care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a informat Parlamentul European cu privire la progresele realizate de Uniunea Europeană referitoare la eliminarea dependenței de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Ea a amintit că războiul declanșat de Federația Rusă a generat sancțiuni europeni împotriva Moscovei, care a reacționat prin blocarea unor livrări.
Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite s-a triplat față de anul trecut, iar importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia au scăzut cu o treime. Ursula von der Leyen a vorbit și despre posibilitatea unei întreruperi complete a furnizării de gaze rusești.
"Trebuie să ne pregătim acum pentru perturbări ale alimentării cu gaze naturale şi chiar pentru o întrerupere a furnizării. 12 state membre sunt deja afectate în mod direct acum de o închidere parțială sau totală a gazelor rusești. E clar că Putin folosește în continuare energia pe post de armă. Iată de ce Comisia se ocupă acum de un plan european de urgență. Vom prezenta planul și instrumentele necesare până la jumătatea lunii iulie. Statele membre au planurile lor de rezervă naționale, dar avem nevoie de cooperare europeană și de acțiuni comune, la nivelul tuturor statelor membre. Dacă se va închide cu totul furnizarea de gaze naturale, trebui să ne asigurăm că cei care au nevoie de gaze naturale vor avea acces la ele. Avem nevoie de solidaritate europeană și în egală măsură trebuie să protejăm piața unică și, bineînțeles, lanţurile de aprovizionare ale industriei", a declarat Ursula von der Leyen.
Eurodeputaţii au votat propunerea Comisiei de acceptare a energiei nucleare și a gazului în tranziția către o economie verde, astfel ca acestea vor putea beneficia de finanțări din fonduri europene. Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste și de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică privind investițiile în energia nucleară și pe bază de combustibil fosil, dar și pentru posibilitatea accentuării dependenței de importurile de energie din Rusia.
Austria și Luxemburg au anunțat deja că vor contesta pe căi legale inițiativa Comisiei Europene, aprobată de legislativul comunitar, precizând că vor căuta aliați care să se alăture acestui demers.
Votul a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care a apreciat rezultatele pozitive din Parlamentul European şi a precizat că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele și energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală. Şi premierul Nicolae Ciucă s-a referit la perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia de la 1 ianuarie 2023 şi a menționat că investițiile în gaze și energie nucleară rămân parte a tranziției ecologice.