Gazprom va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie
Autorităţile din regiunea separatistă Transnistria au oprit deja furnizarea gazelor la mai multe instituţii de stat din Republica Moldova. Printre instituţiile afectate se numără şi patru centre de învăţământ şi o clinică medicală.
30 Decembrie 2024, 10:24
De la 1 ianuarie anul viitor, concernul rus Gazprom va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova, invocând o datorie neplătită de autoritățile de la Chișinău, pe care însă acestea nu o recunosc.
Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde metri cubi de gaz pe an prin Ucraina, iar combustibilul este folosit pentru producerea energiei electrice la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană din stânga Nistrului.
Curentul electric este folosit apoi pentru acoperirea a 80% din necesarul raioanelor din dreapta Nistrului. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău se pregătesc să facă față crizei.
Se pregătesc importuri de curent și gaz natural din alte surse. Consumul de energie electrică va fi raționalizat, iar oamenii au fost îndemnați chiar de președinta Maia Sandu să facă economii.
Conform agenției Reuters, autorităţile din regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria au sistat duminică, 29 decembrie, alimentarea cu gaze a mai multor instituţii de stat.
Întreruperea alimentării cu gaze a fost impusă cu două zile înainte de expirarea acordului de tranzit, după refuzul Ucrainei de a-l prelungi pe timp de război.
Compania care distribuie gaze în regiunea separatistă prorusă Tiraspoltransgaz, a anunţat că a fost oprită alimentarea cu gaze la 12 instituţii de stat, în zona oraşelor Dubasari şi Bender, la graniţa cu zone ale Moldovei controlate de guvern.
Printre instituţiile afectate se numără şi patru centre de învăţământ şi o clinică medicală, precum şi o secţie de poliţie şi un birou al procuraturii.
Întreruperile au fost impuse la o zi după ce gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze către Moldova, începând cu ora 5:00 GMT (ora 7, ora României), la 1 ianuarie, din cauza datoriilor neplătite de statul moldovean - fapt contestat de Moldova, care acuză Rusia de destabilizarea ţării.
Rusia furnizează Moldovei aproximativ două miliarde de metri cubi de gaze anual, ce sunt transportate prin Ucraina către regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde o termocentrală produce energie ieftină, vândută ulterior zonelor din Moldova controlate de guvern.
"Obiectivul real al Kremlinului aici este de a destabiliza Moldova şi de a o arunca în haos", a declarat fostul ministru al energiei, Victor Parlicov, pentru Radio Moldova. Parlicov a fost demis pentru eşecul de a gestiona criza energetică, după ce s-a întâlnit cu şeful Gazprom în noiembrie.
Atât partea din Moldova controlată de guvern cât şi Transnistria au impus stare de urgenţă economică, inclusiv măsuri de reducere a consumului de energie la orele de vârf.
Premierul moldovean, Dorin Recean, a condamnat decizia Gazprom, înaintea închiderii totale a exportului de gaz rusesc prin Ucraina, ce afectează de asemenea Slovacia, Austria, Ungaria şi Italia.
Republica Moldova a cerut Gazprom să analizeze alte rute pentru furnizarea de gaze, în special prin conducta Turkstream în Turcia, iar de aici prin Bulgaria şi România.