Gazprom va reduce datoria Ucrainei la gaze
Gazprom a acceptat să analizeze posibilitatea amânării plăţilor pe august şi octombrie şi a redus suma totală datorată de Naftogaz cu aproape 800 de milioane de dolari.
15 Noiembrie 2013, 14:23
Gigantul energetic Gazprom a anunţat reducerea datoriei Ucrainei la gaze şi şi-a anunţat disponibilitatea pentru reeşalonarea plăţilor.
Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina s-au amplificat în ultimele săptămâni, odată cu apropierea iernii şi a summitului de la Vilnius, unde, la sfârşitul acestei luni, Ucraina ar putea semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.
Ucraina plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri pentru gazul importat de la Gazprom: aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.
Gazpromul a acceptat să analizeze posibilitatea amânării plăţilor pe august şi octombrie şi a redus suma totală datorată de Naftogaz cu aproape 800 de milioane de dolari, la 1,5 miliarde, respectiv 790 de milioane pentru luna august şi 540 pentru octombrie.
Diferenţa a fost trecută în contul companiei Ostchem, înregistrată în Austria, dar aparţinând miliardarului ucrainean Dmytro Firtash, un vechi partener al concernului rus.
Aceasta a făcut posibilă semnarea procesului verbal de predare-primire a gazelor vândute în luna octombrie, când Naftogaz şi Ostchem au procedat la un schimb de facto al unor cantităţi de gaze, stocate în depozitele subterane de gaze ucrainene.
Naftogaz, pierderi de 1,3 miliarde de dolari
Confruntată cu serioase probleme financiare, compania Naftogaz a decis să întrerupă sâmbătă, cel puţin până la sfârşitul acestui an, importul de gaze din Rusia şi să asigure consumul intern din rezervele conţinute în depozitele subterane, destinate asigurării fluidităţii livrăilor de gaze ruseşti spre Europa.
Potrivit cifrelor oficiale, publicate vineri, la Kiev, în primele nouă luni ale acestui an, pierderile Naftogaz s-au ridicat la 1,3 miliarde de dolari.
Gazpromul a avertizat, pe de altă parte, că în condiţiile în care Ucraina a stocat în depozitele sale subterane doar 17 miliarde de metri cubi de gaze faţă de cele 21,5, ce garantează tranzitul neîntrerupt pe timp de iarnă, odată cu sosirea iernii, rezervele s-ar putea reduce la 14 miliarde, ceea ce - afirmă Gazprom - ar fi o catastrofă.
Gazpromul - afirma joi vicepreşedintele concernului, Vitaly Markelov - a primit deja un val de telefoane de la clienţii săi europeni îngrijoraţi şi este gata să discute cu Naftogaz o soluţie de compromis.