Gazprom a redus exporturile de gaze către Belarus cu 15%
Autorităţile de la Moscova estimează că valoarea datoriei pe care Belarus o are către compania rusească ajunge la 200 de milioane de dolari.
21 Iunie 2010, 19:43
Compania rusească Gazprom a redus exporturile de gaze naurale către Belarus cu 15 procente din cauza datoriei pe care această ţară o are faţă de compania rusească.
Moscova estimează valoarea acestei datorii la aproximativ 200 de milioane de dolari.
Potrivit şefului Gazprom, reducerea livrărilor va fi la început de 15%, urmând să ajungă treptat la 85 de procente. Belarus este ţară de tranzit pentru 20% din gazele ruseşti destinate consumatorilor europeni, restul trecând prin Ucraina, ţară cu care Moscova a avut, în ultimii ani, mai multe conflicte energetice.
Problema datoriei a apărut după ce Rusia a majorat preţul gazelor pentru Belarus la 169 de dolari în trimestrul I şi 185 de dolari în trimestrul II, preţuri oricum preferenţiale, în timp ce Belarus a continuat să plătească gazele la preţul de anul trecut, de 150 de dolari.
La rândul său, Minsk acuză Gazprom că are datorii la plata tranzitului gazelor ruseşti exportate prin Belarus în Europa de Vest. Gazprom recunoaşte existenţa datoriei pentru tranzit, comparabilă cu datoria belarusă, dar acuză Minsk că a creat-o artificial, tergiversând încheierea documentelor pentru plata tranzitului.
Gazprom acuză lipsa negocierilor propriu-zise
Evoluţiile în cursul zilei de luni au readus în memorie războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina. Gazprom a anunţat eşecul negocierilor cu Minsk, declarând că deşi la Moscova se află de luni dimineaţă o delegaţie belarusă, iar concernul rus se află în contact permanent cu excutivul de la Minsk, negocieri propriu-zise nu au loc.
Gazprom a anunţat că nu va reduce tranzitul prin Belarus spre Europa, dar vicepremierul rus Igor Secin, a avertizat că Minsk ar putea să recurgă la prelevări neautorizate de gaze din cantităţile de tranzit.
În plus, el a reamintit că valoarea datoriei de 190 de milioane de dolari nu include şi penalizările şi că pe 25 iunie Belarus va trebui să achite o nouă tranşă în valoare de 270 de milioane de dolari. Gazprom a avertizat partenerii săi occidentali că există pericolul scăderii livrărilor pentru Europa, iar Ministerul rus al Economiei a creat o celulă de criză pentru monitorizarea situaţiei.
Totodată, Gazprom a declarat că în cazul apariţiei problemelor cu tranzitul prin Belarus, va fi mărit cel prin Ucraina, compania ucraineană Ukrtransgaz declarând deja că tehnic poate asigura această alternativă.
Premierul Vladimir Putin a declarat că dată fiind atitudinea specială faţă de consumatorii belaruşi şi înţelegerea faţă de problemele financiare ale ţării vecine, Rusia nu va reduce deocamdată cu mai mult de 15% livrările de gaze şi nici nu va majora livrările pe alte rute în dauna celei belaruse.
La Minsk, primul-vicepremier Vladimer Semeciko a sugerat o posibilă soluţie, declarând că Belarus va achita datoria în decurs de două săptămâni. Rusia va achita tranzitul, a spus el, iar noi gazele. În momentul de faţă situaţia rămâne în suspensie, dar este posibil ca în cursul serii să aibă loc noi evoluţii.