Gazprom a decis sistarea gazului către Belarus
Autorităţile din Rusia şi Belarus se acuză reciproc de restanţe la diverse datorii. Preşedintele Belarusului a ordonat oprirea tranzitului de gaz rusesc către Europa.
22 Iunie 2010, 20:22
Compania Gazprom a început marţi sistarea livrării gazelor naturale către Belarus.
Moscova susţine că Minskul are o datorie de 200 de milioane de dolari, datorie recunoscută de autorităţile din Belarus.
Acestea spun însă că şi Rusia trebuie să plătească aceeaşi sumă, pentru tranzitul gazelor către Europa.
De altfel, preşedintele Belarusului a ordonat şi el oprirea tranzitului de gaz rusesc către Europa, pe teritoriul ţării sale, 20% din importurile europene de gaz rusesc tranzitînd Belarusul.
Ultimele informaţii amintesc de scenariile războiului gazelor dintre Rusia şi Ucraina
Sunt acuzaţii privind restanţele reciproce la diverse datorii şi măsurile de întrerupere a livrărilor de gaze.
Gazpromul a respins soluţia propusă de Guvernul de la Minsk, şi anume, ca Gazpromul să plătească datoria de 217 milioane de dolari, pentru tranzitul la gaze, prin Belarus, spre Europa, iar Belarus să achite, până miercuri, gazele importate în luna mai, iar până pe 5 iulie, restanţa, de 192 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie-aprilie.
Gazpromul susţine însă, că nu are garanţia că Minskul va efectua plata la timp şi, ca urmare, începând de marţi, a redus cu 30% livrările în Belarus, care au ajuns la 30%. Preţul gazelor pentru Minsk este unul dintre cele mai mici.
El a crescut deja anul acesta la 170 de dolari în trimestrul I şi 184 în trimestul II, însă Belarus a continuat să plătească facturile la 150 de dolari, preţul de anul trecut. De unde şi datoria de 192 de milioane.
Minskul impută Gazpromului datorii şi mai mari pentru tranzit, cifrate de Guvernul de la Minsk la 217 milioane de dolari, însã preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care l-a primit astăzi la Minsk pe şeful diplomaþiei ruse, Serghei Lavrov, a spus că datoria Gazpromului este de fapt de 260 de milioane, cifrã ce include şi plata pe luna mai.
Impactul conflictului asupra Europei nu poate fi estimat
În momentul de faţă este foarte greu de spus cum vor evolua lucrurile. Problema este că sistarea tranzitului spre Europa este o măsură extremă la care a recurs guvernul Belarus, o încercare de a forţa Gazprom să plătească şi să joace după regulile Minskului, însă nu se ştie în ce măsură aceasta va fi şi eficientã, întrucât pe de o parte volumul total al livrărilor prin Belarus nu reprezintă decât puţin peste 6% din consumul efectiv al gazelor în Uniunea Europeană.
În plus, Europa are suficiente gaze în momentul de faţă şi, fiind vară, consumul este mult mai mic. Totuşi, Rusia şi Belarus au notificat Comisia Europeană în legătură cu această situaţie de criză, iar Moscova a spus că studiază posibilitatea de a ridica volumul livrărilor pe rute alternative. Ucraina a spus că poate primi cantităţi suplimentare pentru a compensa pierderile prin Belarus.