G20 "rămâne unit în faţa ameninţării teroriste"
Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte, azi, cu preşedintele SUA, Barack Obama, care la rândui-i va avea o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
16 Noiembrie 2015, 05:26
Grupul celor 20 de economii cele mai puternice din lume este hotărât să fie unit în faţa ameninţării teroriste - a declarat, în Antalya, şi cancelarul german Angela Merkel.
Şefa guvernului de la Berlin se va întâlni, astăzi, cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, dar liderul de la Casa Albă va avea şi o întâlnire separată în cadrul reuniunii şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Se aşteaptă ca atacurile barbare ale teroriştilor, de vineri seară, din Paris, să crească presiunile asupra preşedintelui Obama la summitul G20 din Antalia, Turcia, de a găsi căi pentru a înfrânge Statul Islamic, care a asumat responsabilitatea crimelor în masă din Franţa.
Conflictul civil din Siria şi pericolele ridicate de militanţii ISIS erau oricum prioritatea agendei discuţiilor unui summit, care ar trebui să dezbată, în primul rând, evoluţiile economiei globale.
Înainte de a pleca spre Turcia, preşedintele Obama, căruia, deopotrivă, republicanii şi democraţii i-au cerut o abordare mai agresivă pentru a reuşi eradicarea Statului Islamic, a convocat aseară o reuniunea a Consiliului Naţional de Securitate.
În Turcia, preşedintele Obama va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ale cărui relaţii cu Casa Albă au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimul timp.
În vreme de Erdogan împărtăşeşte dorinţa liderului de la Casa Albă ca Assad să părăsească puterea, cei doi preşedinţi nu sunt de acord asupra tacticilor.
Erdogan este frustat în legătură cu faptul că preşedintele american doreşte să folosească forţa militară împotriva Statului Islamic, dar nu şi împotriva lui Assad.
În paralele, Washingtonul este iritat de reticenţa Turciei de a se alătura campaniei împotriva Statului Islamic, deşi Turcia a decis în cele din urmă să-i bombardeze pe militanţi şi să permită Statelor Unite să lanseze propriile lovituri aeriene de la baze cheie din Turcia.
Pe de altă parte, evaluarea la Washington este că până preşedintele Putin nu va renunţa să-l susţină militar pe preşedintele Assad şi să accepte o nouă conducere în Siria este improbabil să se poată ajunge la o soluţionare politică a războiului civil din Siria.