G20, „injecție financiară majoră” pentru limitarea pierderilor #coronavirus
G20 a decis să injecteze o sumă considerabilă pentru a limita pierderile de locuri de muncă şi de venituri.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Martie 2020, 07:38
În paralel cu eforturile de combatere a epidemiei, statele continuă să ia măsuri de sprijinire a economiei, care este afectată de scăderea activităţii la nivel global. G 20, format din cele mai puternic industrializate 20 de ţări, a decis să injecteze în economie peste 5 mii de miliarde de dolari, pentru a limita pierderile de locuri de muncă şi de venituri.
Pe de altă parte, Parlamentul European a adoptat aproape în unanimitate măsurile de urgenţă propuse de Comisie. Într-o sesiune specială, eurodeputaţii au votat prin e-mail pentru prima dată în istoria de 62 de ani a Legislativului şi au adoptat iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus, extinderea Fondului de Solidaritate al UE şi suspendarea temporară a normelor privind sloturile orare pe aeroporturile europene.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut crearea de noi instrumente şi mecanisme financiare şi a pledat pentru creşterea considerabilă a datoriilor publice, iar preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a explicat că mai ales acum este nevoie de solidariate europeană.
Şefa Executivului European, Ursula von der Leyen, nu s-a ferit să spună că unele state membre au avut iniţial o reacţie egosită şi a avertizat - lucru valabil atât pentru state, cât şi pentru instituţii - că cetăţenii europeni îşi vor reaminti cine a fost sau nu alături de ei în timpul crizei COVID-19.
Ursula von der Leyen: Un răspuns european de succes poate fi coorodonat numai dacă piaţa noastră internă şi zona Schengen funcţionează aşa cum ar trebui, libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor este, prin urmare, singurul nostru atuu pentru a ne asigura că materialele pot ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Nu are niciun sens faptul că unele ţări au decis în mod unilateral să oprească exporturile către alte ţări în cadrul pieţei interne.
Pentru preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, solidaritate concretă înseamnă noi mecanisme de împărţire a poverii financiare cauzate de pandemie şi mobilizarea totală a întregului sistem financiar.
David Sassoli: Slăbirea pieţii interne şi a capacităţilor Uniunii Europene ar avea un efect negativ asupra tututor statelor membre, chiar şi asupra celor care acum consideră că sunt mai puternice decât altele. Este nevoie să cheltuim bani.
Reporter: Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus a primit un singur vot "împotrivă" în Parlamentul European. Fondurile vor merge către sistemele de sănătate, IMM-uri, pieţele forţei de muncă şi alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre.