Furtuna Ciara a făcut ravagii în Europa
Furtuna Ciara a făcut cel puţin şapte morţi şi numeroşi răniţi în Europa, în ultimele 24 de ore.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Februarie 2020, 08:34
Furtuna Ciara a făcut cel puţin şapte morţi şi numeroşi răniţi în Europa, în ultimele 24 de ore.
S-au înregistrat perturbări serioase în traficul aerian şi feroviar şi mii de case au rămas fără curent.
Cele mai multe victime au fost lovite de copacii doborâţi de vânt sau de acoperişuri smulse în Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Suedia, Cehia şi Germania.
În Franţa, furtuna a traversat o treime din teritoriul ţării şi a lovit noaptea trecută sud-estul şi insula Corsica.
Este de aşteptat ca vremea să se calmeze treptat marţi dimineaţă, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: "În sud-estul Franţei şi în Corsica, de la Nisa şi până la Ajaccio, vântul a bătut azi-noapte cu viteze cuprinse între 160 şi 200 de km pe oră.
În condiţii de cer senin şi vreme caldă, în Corsica maxima termică prognozată pentru astăzi este de 24 de grade, precum şi în absenţa precipitaţiilor, peste 100 de pompieri au supravegheat toată noaptea câteva puncte de incendiu declanşate ieri, dar care nu s-au extins deocamdată, iar focul este ţinut sub control.
Tot în Corsica, în prima parte a zilei de astăzi, activitatea în aeroporturi şi porturile maritime rămâne suspendată, circulaţia rutieră este închisă pe majoritatea şoselelor, iar intrarea în tuneluri este blocată.
În majoritatea şcolilor copiii nu învaţă.
Vântul şi precipitaţiile au continuat cu mai mică intensitate, însă, şi în zona de nord, unde furtuna şi-a atins maximul în noaptea de duminică spre luni.
Apa a ajuns în mai multe case de pe ţărmul Mării Mânecii, fără ca inundaţiile să provoace însă probleme majore.
Şi în est vântul a bătut cu putere, fiind însoţit de ploi - 120 de km pe oră la Strasbourg.
Potrivit autorităţilor franceze, de duminică şi până acum furtuna nu a provocat pagube majore, însă au fost avariate mai multe clădiri şi locuinţe.
Acoperişul unui liceu a fost luat de vânt şi zeci de maşini au fost distruse de copacii căzuţi peste ele.
Ca măsură de precauţie, în toate oraşele unde vântul continua să bată cu putere, toate parcurile rămân închise şi astăzi, iar la Paris, unde rafalele au depăşit 100 de km pe oră, a fost interzisă urcarea în Turnul Eiffel."