Fundaţii europene condamnă repatrierea romilor
La Madrid are loc o reuniune a fundaţiilor care doresc o strategie europeană privind incluziunea romilor, discuţie purtată pe fondul scandalului provocat de repatrierile decise de guvernul francez.
17 Septembrie 2010, 13:40
La Madrid are loc o reuniune a fundaţiilor care doresc o strategie europeană privind incluziunea romilor. Discuţiile se poartă pe fondul scandalului provocat de repatrierile decise de guvernul francez. Spania, deşi considerată un model european de toleranţă faţă de romi, începe să facă loc unei atitudini mai drastice faţă de problema aşezărilor ilegale.
În perspectiva apropiatelor alegeri regionale spaniole, apar sate şi oraşe unde autorităţile sunt presate de locuitori să ia măsuri faţă de grupurile de romi care se instalează pe terenul public.
Coaliţia pentru o politică europeană privind populaţia romă se reuneşte la Madrid, după ce membrii săi, fundaţii din Spania, România, Bulgaria, Ungaria şi Belgia, au condamnat desfiinţarea taberelor de ţigani din Franţa şi în special repatrierea romilor români şi bulgari.
De altfel, aceste organizaţii, care militează pentru drepturile romilor în Europa, sunt singurele care au fost de acord cu reacţia fermă a comisarului Viviane Reding, care a spus că în Europa nu este loc pentru discriminarea pe motive etnice sau de rasă.
Reacţii contradictorii în rândul socialiştilor spanioli
Dacă această strategie urmează să facă paşi înainte, o să aflăm astăzi, însă în Spania, vorbele premierului Zapatero, rostite la Bruxelles, au fost de sprijin pentru politica franceză şi total împotriva unei reacţii exagerate a vicepreşedintei Reding.
"Acum trebuie să aşteptăm rezultatul investigaţiei, analizei, evaluării şi deciziei Comisiei Europene. De asemenea, este de dorit ca membrii Consiliului, aşa cum preşedintele Van Rompuy a spus, să ia notă de necesitatea întăririi la maxim a politicilor de integrare a anumitor minorităţi.
"A fost şi un aspect abordat şi de preşedintele României în dezbaterea Consiliului, de aceea trebuie respectate procedurile. În cazul în care Comisia ajunge la concluzia că s-a încălcat dreptul comunitar, poate să deschisă un dosar, însă nu poate să judece anterior unei analize" a declarat Jose Luis Zapatero.
Deşi reacţia lui Zapatero de obicei nu este contrazisă de membrii partidului său, vineri dimineaţă, pe pagina de Internet a Organizaţiei de tineret a socialiştilor a apărut un comunicat prin care condamnă ferm reacţia opoziţiei spaniole, al cărei lider, Mariano Rahoy, s-a poziţionat clar de partea guvernului francez şi a politicii lui Sarkozy de expulzare a romilor. Analiştii spanioli mai notează că acest comunicat al tinerilor socialişti pare să fie derivat din altă politică decât cea a premierului.
Chestiunea romilor revine în campania electorală
Problema romilor de naţionalitate română revine între timp în campania conservatorilor din regiunea Catalunya, pentru că la Badalona, consilierul Javier Garcia Albiol, care nu demult tipărea şi împărţea pliante cu imaginea ţiganilor români, pentru propria campanie, o ghidează astăzi pe una din deputatele partidului lui Sarkozy prin taberele de romi din Barcelona şi Badalona, unde se pare că există probleme de convieţuire între romi şi localnici.
Tot în Spania, dar în provincia Ciudad Real, aproape 300 de imigranţi români, scrie Agenţia EFE, au invadat un sat dintr-o zonă viticolă. E vorba de imigranţi care muncesc la câmp încă din luna mai, însă la sfârşitul fiecărei zile de muncă stau pe stradă, provoacă probleme de convieţuire şi fac murdărie. În plus, primarul acestui sat spune că piaţa centrală este acum a imigranţilor şi că localnicii trebuie să plece în afară ca să nu existe probleme.