Funcţionarii americani se întorc la muncă
Preşedintele SUA Barack Obama a promulgat legea prin care este reluată activitatea guvernului federal, votată de ambele camere ale Congresului.
17 Octombrie 2013, 12:26
Sute de mii de funcţionari americani se întorc de astăzi la lucru, după ce politicienii au reuşit să ajungă la un acord care permite Statelor Unite să evite, pentru moment, intrarea în incapacitate de plată.
Preşedintele american Barack Obama a promulgat legea prin care este reluată activitatea guvernului federal, votată cu câteva ore în urmă de ambele camere ale Congresului.
Înţelegerea la care au ajuns senatorii democraţi şi republicani asigură un buget pentru Statele Unite până la mijlocul lui ianuarie şi ridică plafonul datoriei publice până pe 7 februarie.
În această perioadă, politicienii vor continua să negocieze un acord mai larg referitor la finanţele americane.
Proiectul a fost votat întâi în Senat, unde a strâns peste 80 de voturi favorabile, apoi în Camera Reprezentanţilor, unde 285 de congresmani s-au pronunţat pentru actul normativ, inclusiv mai bine de jumătate dintre republicani.
Funcţionarii, "plătiţi retroactiv"
Preşedintele Barack Obama a salutat acordul la care au ajuns congresmanii pe ultima sută de metri.
"Vom începe să redeschidem guvernul imediat şi putem începe să eliminăm această ameninţare a nesiguranţei şi a neliniştii din afacerile noastre şi de la poporul american. Mai avem mult de lucru, inclusiv să recâştigăm încrederea americanilor, pe care am pierdut-o în ultimele săptămâni", a spus Barack Obama.
Angajaţii guvernului, care au stat acasă în perioada de blocare parţială a activităţii executivului, vor fi plătiţi retroactiv - potrivit proiectului agreat de congresmani.
O eventuală intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite ar fi avut consecinţe grave pentru economia mondială, potrivit declaraţiilor făcute la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
O analiză făcută de banca germană Commerzbank, citată de "Ziarul Financiar", arată că pentru România riscurile posibile ar fi creşterea costurilor de finanţare şi deprecierea leului.