FT: Premierul Republicii Moldova ar dori un sprijin mai mare din partea UE pentru a face față contrabandei provocate de războiul din Ucraina
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, vorbește despre o creștere a traficului de armament, de persoane și de mărfuri
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Februarie 2023, 11:24
Premierul Moldovei a avertizat că țara sa are nevoie de un sprijin mai mare din partea Bruxelles-ului în privința securității pentru a face față nivelului crescând al traficului de persoane și de armament din Ucraina - o țară aflată în război, scrie Financial Times.
Țara se confruntă cu o „creștere a traficului de arme, de persoane și de mărfuri”, a declarat Natalia Gavrilița pentru Financial Times.
„Nu dorim să ajungem o țară în care pericolul la adresa securității să fie în creștere sau unde... se înregistrează o sporire a traficului ilegal și a contrabandei”. Fără să fie membră a UE, țara se învecinează cu România, care a aderat la uniune în 2007.
După invazia Rusiei în Ucraina, din luna februarie, traficul de arme, de persoane și de mărfuri din Ucraina a provocat o tot mai mare îngrijorare în țările din UE, temerile fiind sporite de marea cantitate de arme ajunse în țară în ultimele 11 luni și de numărul tot mai mare al persoanelor care vor să părăsească țara.
În replică, Bruxelles-ul a stabilit un punct de sprijin în Moldova din dorința de a urmări și de a reduce asemenea tentative de trafic. Dna Gavrilița afirmă că inițiativa a înregistrat „succese în efortul de a stăvili traficul de arme și de persoane”.
“Dar e necesar un sprijin mai mare”, a declarat ea în ajunul celor două zile de întrevederi de la Comisia Europeană, „astfel încât să nu pernitem dezvoltarea în continuare a rețelelor de traficanți”. Gavrilița a spus că se așteaptă ca tratativele să decidă dacă UE ar putea ajuta Moldova să-și întărrească securitatea frontierelor. „Este o zonă de interes comun, în folosul ambelor părți”, a spus Gavrilița. „Dorim să contribuim la securitatea europeană, nu să fim doar beneficiari”.
Cu ocazia unei reuniuni de la sfârșitul lunii ianuarie, miniștrii de interne din UE au ajuns la concluzia că traficul de persoane și de arme din Ucraina trebuie să constituie un punct central în politicile de securitate ale UE.
De la începutul războiului, UE este deja cel mai important susținător al Moldovei, oferindu-i un tot mai mare sprijin financiar și umanitar. Luna tecută, UE a anunțat că va aloca Moldovei încă €145 milioane.
Invazia Rusiei a destabilizat simțitor vecina sa ex-sovietică. Moldova a trebuit să facă față sosirii unei jumătăți de milion de refugiați, s-a confruntat cu perturbări ale fluxului său energetic și comercial, ceea ce a provocat o criză economică. Parlamentarii se tem totodată că acest conflict ar putea chiar să depășească granițele sale.
În iunie trecut, Moldova și-a depus cadidatura la UE împreună cu Ucraina – și i-a fost acceptată – încurajând astfel conducerea proeuropeană care a preluat conducerea țării în 2021, după ani în care la guvernare s-au aflat partide proruse.
În această săptămână, dna Gravilița va semna acorduri comune cu UE în sectorul vamal, în cel al cooperării fiscale și în cel al sănătății, urmând să discute despre liberalizarea comerțului, despre accesul la roamingul de telefonie mobilă din UE și despre plata în moneda unică. Asta “le va arăta moldovenilor care sunt adevăratele beneficii ale candidaturii țării la UE,” a mai spus ea.
Rusia încă mai supune țara “unui fel de război hibrid”, a mai spus dna Gavrilița, cum ar fi cel mai mare atac informatic din istoria țării, semnalat anul trecut, o dezinformare pompată prin mediile de informare proruse și prin proteste antiguvernamentale finanțate de oameni de afaceri proruși din exil.
Chișinăul este de mai multă vreme ținta eforturilor de destabilizare ale Rusiei, cum ar fi tentativa de șantaj din partea Gazprom, monopolul de gaze al Kremlinului, semnalată iarna trecută, când compania a amenințat cu niște prețuri exorbitante la energie încercând astfel să convingă țara să renunțe la politicile pro-UE.
“Vom discuta (cu oficialii UE) întregul spectru al problemelor cu care se confruntă Moldova”, a mai spus dna Gavrilița. “Vom disicuta despre continuarea sprjinului și despre alte domenii prin care noi am putea avansa ca să asigurăm stabilitatea economiei moldovene și a societății moldovene”.
Articol de Henry Foy
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR.