FSB „a coordonat otrăvirea lui Aleksei Navalnîi”
Administrația Biden a desecretizat informații care arată că FSB a coordonat otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.
04 Martie 2021, 05:37
Departamentul de Stat s-a alăturat miercuri deciziilor Departamentului Comerțului și Trezoreriei din Statele Unite de sancționare a unor înalţi responsabili ai guvernului rus și a unui număr de entități din Rusia.
Şefa trezoreriei, Janet Yellen, a apreciat că utilizarea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic și a-i intimida pe alții, demonstrează disprețul flagrant pentru normele internaționale.
Administrația Biden a desecretizat marţi informații care arată că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, unul din principalele sale servicii de intelligence, a coordonat otrăvirea liderului opoziției Aleksei Navalnîi.
Administrația americană a impus primele sale sancțiuni împotriva guvernului rus pentru atacul împotriva lui Navalnîi și arestarea lui. Niciuna dintre sancțiuni nu este însă îndreptată în mod direct împotriva președintelui Putin sau a oligarhilor care îl susțin.
Sancțiunile au fost impuse împotriva a șapte înalți oficiali ai guvernului rus și împotriva a 14 entități care au fost adăugate pe lista neagră a Departamentului Comerțului, în oglindă cu sancțiunile impuse mai devreme de către Uniunea Europeană și Marea Britanie. Sancțiunile blochează accesul la conturile financiare și la proprietățile deținute de oficialii guvernului de la Moscova în Statele Unite.
"Astăzi, Departamentul de Stat se alătură Departamentului Trezoreriei și Departamentului Comerțului într-o acțiune coordonată la nivel guvernamental împotriva entităților guvernului rus și a oficialilor ruși pentru tentativa de asasinare a liderului opoziției Aleksei Navalnîi cu o armă chimică în Rusia, în august 2020, și pentru arestarea și deținerea lui în închisoare" - a spus la Departamentul de Stat purtătorul de cuvânt Ned Price.
"Otrăvirea atoce a domnului Navalnîi a precedat arestării și aruncării lui în închisoare din motive politice. Este clar că oficialii ruși l-au atacat pe domnul Navalnîi pentru activismul său și pentru eforturile de a dezvălui adevăruri inconfortabile despre corupția oficialilor și pentru faptul că a vorbit în numele cetățenilor ruși, în mod legitim nemulțumiți de guvern și politicile sale".
Statele Unite trimit un semnal clar că folosirea de către Rusia a armelor chimice și încălcarea drepturilor omului vin cu consecințe severe, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.
"Orice folosire a armelor chimice, oriunde şi oricând de către oricine nu este acceptabilă în nicio circumstanță, ci contravine normelor internaționale. Salutăm, de asemenea, acțiunea Uniunii Europene de a impune costuri împotriva Rusiei. Aceste acțiuni astăzi demonstrează că vor exista consecințe pentru folosirea armelor chimice și pentru acțiunile care încalcă normele internaționale, dar și pentru abuzuri împotriva drepturilor omului. Statele Unite cer Rusiei să își respecte obligațiile asumate prin Convenția armelor chimice, să declare și să distrugă programul sau de arme chimice sub incidența verificării internaționale. Cerem din nou guvernului rus să îl elibereze imediat și necondiționat pe domnul Navalnîi.”
Departamentul Trezoreriei a înghețat, între altele, și conturile directorului Serviciului Federal de Securitate, Aleksandr Bortnikov, dar oficialii americani admit că, dată fiind poziția acestuia, este improbabil ca el să aibă conturi sau proprietăţi în Statele Unite.
Sancțiunile sunt importante, în special pentru că sunt primele impuse de președintele Biden împotriva Rusiei. În vreme ce o majoritate a președinților americani au declarat la începutul mandatului lor că vor încerca să reconstruiască relațiile cu Rusia, Joe Biden a făcut exact opusul, l-a avertizat pe Vladimir Putin că își conduce țara către o eră a dictaturii și a promis să denunțe încălcările drepturilor omului și încercările de destabilizare a Europei.
Un oficial al administrației Biden a spus ieri reporterilor că acesta nu încearcă să reseteze relațiile cu Rusia, dar nici să escaladeze confruntări cu Rusia. Analiștii arată că un test poate avea loc în următoarele câteva săptămâni, când administrația Biden ar urma să își facă public răspunsul față de atacul cibernetic SolarWinds în care hackeri suspectați că ar fi ruși au penetrat nouă ministere și mai mult de 100 de companii americane.