Fraude mari în sistemul energetic bulgar
Comisia de stat pentru reglementări în energetica şi în sectorul apelor din Bulgaria a constat fraude în valoare de peste 430 milioane de euro.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 15 Mai 2014, 20:48
Guvernul bulgar continuă ofensivă împotrivă monopolurilor private în energetica.
În urmă verificării activităţii celor trei regionale /EVN din Austria, CEZ şi Energo Pro din Republica Cehă, Comisia de stat pentru reglementări în energetica şi în sectorul apelor a constat fraude în valoare de peste 430 milioane de euro.
Cele trei societăţi ameninţate cu retragerea licenţelor, şi-au „umflat” într-un mod artificial cheltuielile în primul rând prin servicii de consultanţă şi management fictive efectuate de companii străine. În acest mod bugetul a fost păgubit prin taxele neplătite.
În ultimii 5 ani au fost declarate şi pierderi tehnologice cu 220 de mliloane de euro mai mari decât cele reale. La baza acestor cheltuieli au fost majorate tarifele la energie electrică, a declarat preşedintele Comisiei pentru reglementări în energetica Boian Boev.
În urmă reviziei la cele trei regionale au fost emise 2 690 acte de constatare. Cele trei regionale au folosit metode identice pentru a-şi majora cheltuielile reducând în acest mod taxele datorate la fisc. Amenzile vor putea depăşi 50 de milioane de euro, a avertizat Boian Boev.
Raportul a fost trimis primului ministru Plamen Oreşearski, Agenţiei pentru securitate naţională şi fiscului. Retragerea licenţelor de funcţionare însă este puţin probabilă. În favoarea celor trei regionale a intervenit comisarul european Gunther Oettinger.
Publicaţia britanica „Finantial times” a scris – cazul licenţelor reprezintă un test pentru supremaţia legii în Bulgaria şi un barometru pentru influienţa Rusiei.
Prin acordurile de privatizare semnate în urmă cu 10 ani de guvernul Simeon de Saxa Coburg Gotha statul bulgar a garantat regionalelor energetice un profit anual de 16%.
Problemele în energetica însă nu au fost rezolvate.
Situaţia s-a agravat în 2012 când în decurs de numai 3 luni au intrat în funcţiune 1000 de mw centrale eoliene şi solare.
Ultimele anchete sociologice arată că majoritatea cetăţenilor doresc revenirea regionalelor în cadrul Companiei naţionale de electricitate.