Fraudă record cu carduri în SUA
Americanul Albert Gonzalez, în vârstă de 28 de ani, este acuzat că a furat informaţiile a peste 130 de milioane de carduri bancare.
Articol de Bogdan Mihai, 18 August 2009, 12:50
Hoţul, Albert Gonzalez, a reuşit să copieze datele de pe 130 de milioane de carduri bancare. Furtul s-a produs timp de doi ani, în perioada 2006-2008 şi a uimit autorităţile pentru modul ingenios în care era realizat, paguba ridicându-se la aproape 400 de milioane de dolari.
Acesta se află în prezent în detenţie. Tânărul riscă să fie condamnat la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la plata unei amenzi de câteva sute de mii de dolari. Doi dintre complicii săi sunt urmăriţi penal.
Potrivit ministerului este vorba de cea mai mare infracţiune cu cărţi de credit în SUA. La începutul lui 2006, tânărul şi complicii săi au inventat un mijloc sofisticat de a intra în reţeaua supermarketurilor şi a altor organisme financiare pentru a fura informaţiile bancare ale clienţilor acestora.
Pentru a deturna informaţiile de pe cardurile bancare, cei trei infractori se conectau la sistemul centralizat de date, platforma Payment Systems, magazinele 7-Eleven şi Hannaford Brothers, precum şi la alte două companii care nu au dorit să apară în presă. Informaţiile erau trimise pe servere din California, Illinois, Letonia, Olanda şi Ucraina.
Piraţii foloseau o tehnică care le permitea să aibă acces la reţelele informatice dorite, evitând sistemele de protecţie. Tânărul inculpat luni trebuie să răspundă de actele sale în alte două procese separate - unul în septembrie 2009 la New York, pentru că a piratat reţeaua unui lanţ de restaurante şi altul în 2010 în Massachusetts (nord-est), pentru că a furat 40 de milioane de coordonate de cărţi de credit în reţelele informatice a opt mari magazine, a precizat ministerul.
Albert Gonzalez a fost arestat prima oară în 2003 şi a acceptat să colaboreze cu Secret Service pentru prinderea complicilor lui, în schimbul unei pedepse mai mici. Peste puţin timp, autorităţile au descoperit că Gonzalez juca „la dublu”, prefăcându-se că ajută autorităţile, în timp ce îşi informa asociaţii cum să îşi acopere urmele.