Franța: Un grup de protestatari au atacat un spital din Paris
Un grup de protestatari au încercat să intre cu forţa în cel mai mare spital din Paris, Pitié-Salpêtrière
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Mai 2019, 17:07
Manifestaţiile violente - care durează de peste 5 luni în Franţa - au şocat întreaga societate, dupã ce, asearã, spre finalul defilării de 1 Mai, un grup de protestatari agresivi a încercat să intre cu forţa într-o secţie de reanimare chirurgicală, în cel mai mare spital din Paris, Pitié-Salpêtrière.
Corespondenta noastrã la Paris, Daniela Coman, cu informații despre urmările acestei situaţii şi reacţii ale autorităţilor franceze:
Reporter: Personalul medical a explicat că orice încercare de dialog cu manifestanţii agresivi a fost imposibilă.
În grupul de câteva zeci de persoane erau indivizi îmbrăcaţi în civil, purtători de veste galbene, precum şi celebri huligani în negru cu cagule pe față.
Premierul Edouard Philippe a calificat gestul acestora drept scandalos și iresponsabil.
Edouard Philippe: "Consecinţele cele mai grave au putut fi evitate în primul rând pentru că personalul medical a reacţionat cu mult sânge rece la provocările agresorilor, apoi a baricadat accesul în spațiile de îngrijire a bolnavilor astfel încât procesul de acordare a îngrijirii medicale să nu fie perturbat Le mulțumesc pentru că au dat dovadă de calm, altfel consecințele ar fi putut fi foarte grave. Este salutară de asemenea intervenția forțelor de ordine care au sosit rapid și au oprit această violență. Mă întreb care poate fi logica sau justificarea acestui gest. Nu pot spune decât că este inacceptabil ce s-a întâmplat".
Reporter: Ministrul sănătății, Agnès Buzyn, care a vizitat astăzi spitalul pentru a sta de vorbă cu personalul a declarat că oricare ar fi fost motivele lor, cei care au forțat gardul metalic, au traversat curtea spitalului și apoi au încercat să spargă ușile de sticlă pentru a intra în secția de reanimare, unde se află pacienți operați în stare gravă, nu au nicio scuză.
Ea a felicitat cadrele medicale pentru felul în care au acționat, a precizat că nu au fost înregistrate pagube și că o anchetă este în curs.
30 de indivizi au fost reținuți în urma atacului asupra spitalului Pitié-Salpêtrière, cel mai mare din Paris creat în 1656 de Ludovic al XIV-lea, primul spital public din capitala Franţei.