Franţa, ţara unde şcolile au rămas cel mai scurt timp închise
Autorităţile au preferat să cheltuie sume imense pe testare şi pe aplicarea de măsuri sanitare diverse, dar să menţină activitatea educativă cu prezenţa elevilor şi a studenţilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Decembrie 2021, 09:02
Realizator: La aproape 180.000 de noi infectări pe zi, în Franţa autorităţile au anunţat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, între care accelerarea ritmului de vaccinare a populaţiei şi intensificarea testării în rândul elevilor.
Reporter: De la începutul epidemiei, Franţa a fost ţara unde şcolile au rămas cel mai scurt timp închise. Autorităţile au preferat să cheltuie sume imense pe testare şi pe aplicarea de măsuri sanitare diverse, dar să menţină activitatea educativă cu prezenţa elevilor şi a studenţilor la ore. Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a declarat, la postul public de radio France Inter, că va fi aplicat în continuare acelaşi protocol sanitar centrat pe testarea elevilor şi plasarea în izolare a celor depistaţi pozitiv. Pentru a reveni la şcoală pe 3 ianuarie, mai ales la clasele mici, nu va fi suficient doar un test negativ ca până acum, ci chiar mai multe, a explicat ministrul:
Jean-Michel Blanquer: Obiectivul nostru rămâne cel pe care deja l-am atins de câteva luni şi anume, atunci când este depistat un caz pozitiv într-o şcoală primară, copiii nu revin în clasă decât dacă au un test negativ. Părinţii au înţeles şi îşi testează copiii, ceea ce a făcut ca în decembrie să ajungem la un milion de teste, deci acest nou protocol funcţionează. Problema este că până în prezent se făcea doar un test, dar probabil, în curând, pentru ca un elev care a fost pozitiv să revină la şcoală, va trebui să repete măcar de două ori testarea la distanţă de câteva zile.
Reporter: Ministrul educaţiei a mai anunţat că a pus la dispoziţie autorităţilor locale 20 de milioane de euro pentru a dota şcolile cu senzori de detectare a concentraţiei de dioxid de carbon. Aceştia au rolul să alerteze atunci când în clase concentraţia este mare, favorizând eventuala difuzare a virusului. El a insistat pe aerisirea frecventă a încăperilor cel puţin 10 minute la fiecare oră, afirmând că îşi asumă responsabilitatea pentru creşterea facturilor la încălzire în următoarele luni de iarnă.