Franţa sub semnul confruntărilor dintre sindicate şi guvern
Guvernul din Franţa a anunţat activarea aşa-numitului centru ministerial de criză, rolul fiind de a asigura continuarea aprovizionării cu carburanţi. Sindicatele speră să organizeze marţi un nou protest de amploare.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 18 Octombrie 2010, 18:46
La Paris, guvernul a anunţat activarea aşa-numitului centru ministerial de criză, rolul fiind de a asigura continuarea aprovizionării cu carburanţi, benzinăriile fiind afectate din cauza grevelor împotriva reformei pensiilor.
Greva angajaţilor din cele 12 rafinării ale Franţei face ca la ora actuală, circa 1.500 de benzinării să fie închise sau pe punctul de a fi închise din lipsă de carburant.
În Franţa sunt aproximativ 12.500 de benzinării.
Între aceste trei zile de marşuri şi mitinguri de ordinul sutelor în întreaga ţară, protestele au continuat sub diferite forme, unele chiar radicale.
Tabloul protestelor este completat de cele ale camionagiilor, care au anunţat acţiuni mergând de la incendierea de pneuri şi instalarea de baraje în zonele industriale, până la blocarea unor axe rutiere.
Ciocniri între forţele de ordine şi liceeni
Starea de spirit este încordată şi în rândul liceenilor.
La Nanterre, lângă Paris, dar şi la Lyon s-au înregistrat ciocniri de stradă între forţe de ordine şi tineri care, la adăpostul cagulelor, s-au dedat la acte de vandalism.
Marţi va fi a şasea grevă de mare amploare din această toamnă.
Sindicatele încearcă să mobilizeze cât mai mulţi oameni, pentru că peste două zile, Senatul va da votul final proiectului de lege.
Marţi, pentru a treia oară în decurs de numai o săptămână sindicaliştii mizează pe o prezenţă masivă în stradă la nivel naţional a celor nemulţumiţi de principalele prevederi ale proiectului de lege de reformare a sistemului de pensii.
O prezenţă cel puţin la fel de importantă ca marţea trecută - 3,5 milioane de francezi, sau ca la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă - 3 milioane.
În Hexagon, acţiunile împotriva reformei pensiilor au înregistrat luni o amplificare, o dată cu aderarea la proteste şi a transportatorilor.
Tensiunea dintre sindicate şi guvern este din ce în ce mai mare.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, angajaţii căilor ferate din Franţa se vor alătura marţi protestelor naţionale îndreptate împotriva proiectului de lege pentru reformarea sistemului de pensii.
Preşedintele şi guvernul nu renunţă
Un sondaj de opinie, publicat de cotidianul "Le Parisien" arată că 71% din francezi îşi exprimă susţinerea sau simpatia pentru ziua de greve şi manifestaţii pe care sindicatele o vor organiza mâine, în ajunul votului din Senat asupra proiectului unei noi legi a pensiilor.
Atât preşedintele Nicolas Sarkozy, cât şi premierul François Fillon, care a vorbit de criză socială, au declarat că nu vor da înapoi de la o reformă pe care o consideră absolut necesară.