Franţa şi Germania "vor milita pentru refondarea Europei"
Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a insistat, într-un discurs la Toulon, asupra necesităţii de a consolida tandemul franco-german. Liderul francez a precizat şi că Acordului Schengen trebuie regândit.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Decembrie 2011, 07:14
Potrivit corespondentului Radio România, Roxana Vasile, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi seara, într-un discurs pronunţat la Toulon, că Franţa şi Germania negociază intens pentru o iniţiativă comună, menită să amelioreze guvernarea europeană şi să restaureze încrederea pieţelor.
Cu opt zile înainte de un summit european crucial, Nicolas Sarkozy a anunţat că se va întâlni luni la Paris cu cancelarul german Angela Merkel şi că vor face împreună propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei.
Lecţie de pedagogie economică - astfel ar putea fi caracterizat discursul preşedintelui Nicolas Sarkozy, care a explicat învăţămintele pe care Franţa şi Europa trebuie să le tragă de pe urma crizelor din ultimii ani: financiară, economică şi a datoriei.
În opinia liderului de la Elysée, continuarea reformelor este absolut indispensabilă.
"Nu e momentul să ne descurajăm, să dăm înapoi, să ne refugiem în imobilism şi să respingem progresul. Trebuie să muncim, să investim şi să avem iniţiative.
"Statul trebuie să redevină inovator, să fie antreprenor, investitor şi să îi şi încurajeze pe cei care fac acest lucru. Trebuie să perseverăm pe calea unei revoluţii pe termen lung", a precizat Nicolas Sarkozy.
Europa nu este o alegere, ci o necesitate - a mai spus preşedintele Sarkozy, însă în opinia sa bătrânul continent trebuie refondat de urgenţă, bazându-se pe mai multă solidaritate, pe mai multă disciplină şi responsabilitate politică, pe o politică industrială şi agricolă comună puternice, precum şi pe un Spaţiu Schengen regândit.
Potrivit corespondentului Radio România, Roxana Vasile, şeful statului francez a apărat şi existenţa monedei unice europene, a cărei dispariţie - a punctat acesta - ar reprezenta un dezastru.
Video: Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că un nou ciclu economic este pe cale să înceapă, acesta fiind foarte diferit de cel anterior.
Regândirea şi reorganizarea Europei
"Franţa militează cu Germania pentru un nou tratat european, refondat şi regândit al organizării Europei.
"Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa popoarelor de un veritabil guvern economic, aceasta este viziunea noastră pentru viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor", a explicat Nicolas Sarkozy.
De-a lungul întregului discurs liderul de la Paris a insistat asupra necesităţii de a consolida cuplul franco-german.
Şeful statului francez a chemat la o "refondare" a Europei, bazată pe "mai multă disciplină" pentru a înfrunta criza şi a se lua mai multe decizii "cu majoritate calificată", în timp ce a refuzat "să se meargă spre mai multă supranaţionalitate".
Nicolas Sarkozy a asigurat de asemenea că "ceea ce s-a făcut pentru Grecia... nu se va mai repeta" şi că niciun stat al zonei euro "nu va fi pus în incapacitate de plată", subliniind că actuala criză este "o criză de credibilitate, o criză de încredere".
Discursul preşedintelui francez vine după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, declarase joi că această instituţie refuză să joace rolul de ultim creditor al statelor din zona euro, după modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, invocând ca argument respectarea tratatelor în vigoare.
Angela Merkel urmează să susţină vineri un discurs în faţa Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului), în care îşi va prezenta propunerile pentru viitorul Europei.
Germania, care vrea să impună o disciplină bugetară de fier membrilor zonei euro, refuză, în schimb, o solidaritate financiară între europeni, pe care Parisul o reclamă prin intermediul BCE, emiterii de euroobligaţiuni sau unei consolidări a fondurilor de salvare a zonei euro.
Polonia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE) până la sfârşitul anului, şi-a exprimat, tot joi, dorinţa de revizuire rapidă a Tratatului european de la Lisabona, pentru a face faţă provocărilor crizei.