Franţa şi Germania cer un nou tratat al UE
Liderii Franţei şi Germaniei cer instituirea unor controale mai dure ale bugetelor ţărilor din zona euro, iar în caz de depăşire a deficitului stabilit, acestea să fie sanţionate automat.
Articol de Răzvan Stancu, 05 Decembrie 2011, 17:56
Declaraţia liderilor celor două ţări, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel a venit în urma discuţiilor avute la Paris pe tema crizei din zona euro.
Nicolas Sarkozy a spus că un nou tratat ar trebui să fie aplicat până în martie anul viitor pentru a se evita ca o asemenea criză să se mai repete.
Sancţiuni automate pentru depăşirea deficitului
Cei doi lideri au mai cerut instituirea unor controale mai dure ale bugetelor ţărilor din zona euro, iar în caz de depăşire a deficitului stabilit, acestea să fie sanţionate automat.
Discuţiile de la Paris au loc înainte de summitul UE de vineri, văzut ca fiind crucial pentru viitorul monedei unice.
Cei doi lideri au mai declarat că doresc ca modificările tratatului să fie puse în aplicare de către toate cele 27 de state membre ale UE, iar în cazul în care nu este posibil, să fie pus în aplicare de cele 17 state care au adoptat moneda euro.
Nicolas Sarkozy a afirmat că este nevoie de un nou tratat "pentru a arăta clar popoarelor Europei, membrilor zonei euro că lucrurile nu mai pot continua aşa cum sunt". --fb1
Discuţiile ar trebui ţinute şi definitivate până în luna martie a anului viitor, "pentru că trebuie să ne mişcăm rapid", a mai adăugat preşedintele francez.
Propunerile prezentate la Paris includ prevederea unor sancţiuni care urmează să fie aplicate în mod automat pentru orice ţară din zona euro care încalcă regulile privind deficitul public şi se vor aplica la un deficit de peste 3% din PIB.
Limitarea deficitului, în constituţie
Cei doi lideri vor ca stabilirea unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB să fie introdusă în constituţiile statelor care au adoptat moneda euro.
Potrivit cancelarului german Angela Merkel, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) ar urma să poată verifica "conformitatea" cu angajamentul de revenire la echilibrul bugetar, în cazul unui derapaj.
CEJ "nu va putea declara un buget naţional nul şi neavenit", ci va indica dacă "regulile de aur naţionale corespund unui angajament real de revenire la echilibrul bugetar", a declarat cancelarul german.
Fără euro-obligaţiuni
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat în declaraţia sa că emiterea de euro-obligaţiuni nu va fi luată în calcul.
"Germania şi Franţa sunt absolut de acord că acestea nu sunt, în niciun caz, o soluţie la criză".
Anterior, Franţa milita pentru emiterea obligaţiunilor comune la nivelul zonei euro, în timp ce Germania se opunea iniţiativei.
Parisul şi Berlinul doresc ca Mecanismul european de stabilitate, fondul de salvare permanent al zonei euro, să intre în vigoare în 2012, cu un an mai devreme decât era prevăzut, şi ca deciziile în cadrul organismului să fie adoptate cu o majoritate calificată reprezentând 85% din contribuţiile statelor la acest fond, a mai anunţat Nicolas Sarkozy.