Franţa se confruntă din nou cu un val de caniculă
Franţa se confruntă de azi cu un al doilea episod de caniculă în această vară, pe fondul unei secete severe, cu probleme serioase pentru agricultori.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Iulie 2019, 13:27
Franţa se confruntă de azi cu un al doilea episod de caniculă în această vară, pe fondul unei secete severe, cu probleme serioase pentru agricultori.
Guvernul cere un miliard de euro în plus din ajutoare europene pentru agricultorii francezi, după cu relatează corespondenta noastra la Paris, Daniela Coman:
Reporter: În 73 din cele 95 de departamente ale Franței continentale a fost decretată stare de secetă și au fost impuse restricții la consumul de apă, în unele zone, chiar și pentru irigarea culturilor.
Sunt regiuni unde nu a mai plouat de peste două luni, iar râurile și pâraiele din care agricultorii își pompau apa pentru irigații au debite tot mai mici sau au secat.
Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb și floarea soarelui, dar și în livezi și vii, unde plantele au început să se usuce. Panică și în rândul zootehniștilor, pentru că nu mai au hrană pentru animale, de aceea guvernul cere alocări suplimentare de la Uniunea Europeană.
Banii obținuți în plus vor merge în special către crescătorii de animale, după cum a explicat astăzi ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume: "Vom cere Uniunii Europene să majoreze ajutoarele pentru agricultori care se distribuie în luna octombrie cu un miliard de euro, pentru că în prezent, din cauza secetei, pășunile sunt uscate, iar fermierii sunt obligați să țină animalele închise și să le hrănească din stocurile de fân strânse pentru iarnă".
O mare parte a jumătății de sud a Franței este de astăzi sub cod portocaliu de caniculă, fenomen care se va extinde treptat la nivelul întregii țări.
Pentru joi, când este așteptată cea mai călduroasă zi, sunt prognozate temperaturi de 42-43 de grade, chiar și în nord, o situație total neobișnuită, potrivit meteorologilor.
Episodul precedent, din luna iunie, a ținut aproape două săptămâni, cu doborârea recordului absolut de temperatură maximă, stabilit la 46 de grade la umbră.