Franţa: săptămână crucială de campanie şi negocieri înainte de turul doi al alegerilor parlamentare
Primul tur de ieri, Adunarea Naţională, de extremă dreapta, a fost câştigătoare confortabilă, pe primul loc, cu 34% din voturi. Marine Le Pen, învinsă de două ori în finala de la prezidenţiale de Emmanuel Macron priveşte cu încredere spre 2027.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Iulie 2024, 23:55
În Franţa începe o săptămână crucială de campanie şi negocieri înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, programat la sfârşitul săptămânii. Primul tur de ieri, Adunarea Naţională, de extremă dreapta, a fost câştigătoare confortabilă, pe primul loc, cu 34% din voturi.
Corespondenţă din Paris realizată de Daniela Coman:
33,14% şi peste 10,6 milioane de voturi pentru Rassemblement National (Reuniunea naţională), 39 de deputaţi aleşi cu peste 50% din primul tur. Este rezultatul partidului familiei Le Pen, pe care celelalte forţe politice îl numesc extrema dreaptă sau populiştii naţionalişti, iar ei înşişi spun că sunt doar patrioţi şi buni francezi.
O performanţă istorică niciodată atinsă în trecut, pentru care trebuie recunoscut meritul lui Marine Le Pen. Ea a preluat de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen, un partid considerat nefrecventabil, urât de toţi şi tratat drept fascist, antisemit, rasist, xenofob. De 13 ani ea lucrează fără încetare la ceea ce presa a numit ''dediabolizarea extremei drepte", adică îmblânzirea imaginii, îndulcirea ideologiei; i-a schimbat şi numele cu un singur scop: să pună formaţiunea dărăpănată moştenită de la tatăl său în prim-planul scenei politice franceze şi europene. Împreună cu cei care i-au fost alături, a bătut ţara în lung şi în lat. A luat contact cu francezii din categoriile şi teritoriile defavorizate, dar şi cu cei din clasa mijlocie, aflată într-un vertiginos proces de sărăcire. Le-a ascultat problemele, reuşind să îşi însuşească bucăţi importante din electoratul arondat până nu de mult stângii. Le-a vorbit de scăderea masivă a puterii de cumpărare, propunând soluţii care, nu ştim deocamdată dacă vor funcţiona; le-a vorbit de lipsa de siguranţă a omului de rând pe stradă sau chiar la el acasă, precum şi de faptul că multe din dificultăţile lor ar veni din migraţia necontrolată cu care se confruntă Franţa, ceea ce este mai mult sau mai puţin adevărat. Iată că s-a dovedit o formulă de succes, iar Marine Le Pen, învinsă de două ori în finala de la prezidenţiale de Emmanuel Macron priveşte cu încredere spre 2027. Deocamdată, aseară s-a bucurat că partidul său a ajuns pe primul loc, că ea a câştigat din primul tur un nou mandat de deputat cu 54% şi a făcut un nou apel la mobilizare pentru turul al doilea.
Marine Le Pen: Francezii şi-au arătat, printr-un vot fără ambiguitate, dorinţa de a întoarce pagina după 7 ani de putere dispreţuitoare şi distructivă. Le mulţumesc călduros alegătorilor şi salut acest rezultat, un prim pas către o alternanţă, pe care o înţelegem ca pe o dovadă de încredere ce ne onorează şi ne obligă. Nu considerăm jocul câştigat, căci turul doi va fi determinant. Într-o democraţie nimic nu este mai normal şi mai sănătos decât alternanţa politică. Pentru a începe această alternanţă şi reformele de care ţara are nevoie, ne trebuie o majoritate absolută pentru ca, peste 8 zile, Jordan Bardella să fie numit prim-ministru de către Emmanuel Macron.
Alianţa de stânga, Noul Front Popular, clasată pe locul doi cu 28% din voturi, a anunţat că îşi retrage toţi candidaţii de pe locul trei, chemând la o mobilizare pentru blocarea extremei drepte.
Aceeaşi linie de acţiune a anunţat şi tabăra macronistă, decăzută ieri pe locul trei, cu doar 20% din voturi.
Gabriel Attal, premier: Lecţia acestei seri este că extrema dreaptă este la porţile puterii. Obiectivul nostru este clar: să o împiedicăm să aibă majoritatea absolută în turul doi, să domine Adunarea Naţională şi să guverneze ţara cu proiectul său funest. Le spun cu toată forţa alegătorilor noştri: niciun vot pentru Rassemblement National.
Pentru a obţine majoritatea absolută în Adunarea Naţională a Franţei şi a câştiga guvernarea, un partid sau o alianţă are nevoie de cel puţin 289 de fotolii de deputat din totalul de 577. Are şanse Rassemblement National (Reuniunea Naţională) să ajungă la guvernare? Este întrebarea pe care şi-o pune toată lumea în Franţa săptămâna aceasta. Potrivit calculelor din acest moment, va fi foarte dificil, dar nu imposibil. Pentru aceasta, partidul lui Marine Le Pen va trebui să câştige toate circumscripţiile în care candidaţii săi s-au situat pe primul loc. Numai că aici intervine problema triangularelor. Alianţele de stânga şi de centru îşi vor sprijini reciproc candidatul cel mai bine plasat, retrăgându-l din cursă pe cel aflat pe locul trei, aşa cum au anunţat aseară.
Altă necunoscută a turului al doilea este prezenţa la urne, după ce ieri 66,7% din electorat a votat, o cifră care face să pălească de invidie orice altă democraţie occidentală, pentru duminică sondajele prevăd o prezenţă cu cel puţin 5% mai mare. Până atunci, campania electorală îşi reintră în drepturi.