Franţa respinge solicitările de exploatare a gazului de şist
Preşedintele Francois Hollande spune că Franţa va închide cea mai veche centrală nucleară şi nu va mai acorda permise pentru exploatarea gazelor de şist.
15 Septembrie 2012, 13:32
Franţa va închide o centrală nucleară şi nu va mai acorda permise pentru exploatarea gazelor de şist.
Anunţurile au fost făcute de şeful statului francez, François Hollande, la o conferinţă pe teme de mediu.
Obiectivul conferinţei de două zile, care s-a deschis astăzi la Paris, este fixarea unei foi verzi de parcurs.
Potrivit corespondentei RRA la Paris, Roxana Vasile, un prim anunţ făcut de preşedintele François Hollande priveşte închiderea centralei nucleare de la Fessenheim, cea mai veche din Hexagon.
"Centrala de la Fessenheim, cea mai veche a parcului nostru de centrale, va fi închisă la sfârşitul lui 2016, în condiţii care vor garanta securitatea, aprovizionarea cu energie a acestei regiuni, reconversia sit-ului şi păstrarea tuturor locurilor de muncă.
"Trebuie să facem din aceasta un exemplu de reuşită în aşa fel încât centralele nucleare care se apropie de perioada de expirare din alte colţuri ale lumii şi care vor avea nevoie de tehnologii sigure să se constituie într-o oportunitate pentru industria nucleară franceză", a afirmat preşedintele Franţei.
Anunţul lui François Hollande intervine în contextul în care, în perioada campaniei electorale, premergătoare alegerilor prezidenţiale din luna mai, el promisese că va diminua de la 75% la 50% proporţia de energie electrică obţinută prin intermediul centralelor nucleare.
Un anunţ a fost făcut, pe de altă parte şi în privinţa gazului de şist. Nimeni nu poate afirma că exploatarea acestui gaz, prin fracturare hidraulică, nu prezintă riscuri mari pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător, a punctat Francois Hollande, care a anunţat că statul respinge toate cele şapte cereri de permis de exploatare a gazului de şist depuse.
O altă prioritate a mandatului prezidenţial al actualului lider de la Élysée va fi renovarea termică a milioane de locuinţe, modalitate prin care se urmăreşte şi crearea de locuri de muncă, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
În fine, François Hollande a pledat pentru limitarea solurilor artificiale, dezvoltarea unui nou model agricol, reducerea folosirii pesticidelor şi prezervarea biodiversităţii marine.
Pentru o bună gestionare a tuturor proiectelor va fi înfiinţată o agenţie naţională pentru biodiversitate care să vină în sprijinul colectivităţilor locale, întreprinderilor şi asociaţiilor.