Franţa pregăteşte un plan pentru salvarea Greciei
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy susţine că va propune un nou plan pentru participarea băncilor şi a companiilor de asigurări private la salvarea Greciei.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 27 Iunie 2011, 19:23
Guvernul de la Paris şi băncile comerciale franceze sunt gata să facă public un nou plan, care să ducă la rezolvarea situaţiei financiare a Greciei, a anunţat luni preşedintele Nicolas Sarkozy.
Principala idee a acestei propuneri ar fi participarea investitorilor particulari la pachetul de salvare a Atenei, iar preşedintele Nicolas Sarkozy s-a arătat încrezător că noul plan va fi acceptat şi de Uniunea Europeană.
Există însă condiţii care mai trebuie negociate, bancherii sperând că, odată cu participarea finaciară la acest nou plan, să obţină stimulente din partea autorităţilor.
Discursul preşedintelui Nicolas Sarkozy nu s-a axat numai pe chestiuni externe, liderul francez prezentând şi rezultatele acţiunilor oficiale de luptă anti-criză.
Una dintre acestea, începută acum doi ani, s-a numit "marele împrumut", statul punând la dispoziţie 35 de miliarde de euro.
La finele lui 2009, statul francez lansa marele împrumut pentru ieşirea din criza economică.
Dintr-un total de 35 de miliarde de euro, 22 proveneau de pe pieţe, iar 13 din rambursările împrumuturilor acordate băncilor în 2008.
"Marele împrumut" era menit să sprijine cinci sectoare strategice: învăţământul superior şi cercetarea, IMM-urile din aeronautică, industria auto, feroviară şi navală, sectorul numeric şi dezvoltarea durabilă.
Din aceşti bani 13 miliarde de euro au fost deja investiţi, cifra urmând să crească.
"Din cele 35 de miliarde de euro, până la finele anului vom angaja circa 20 de miliarde pentru finanţarea unor proiecte concrete. Această metodă poate fi rezumată în doua cuvinte: selecţie şi excelenţă. Nimic nu ar fi fost mai rău decât o poleială ineficace.
"Acest mod de selecţie a suscitat un interes enorm din partea întreprinzătorilor şi a cercetătorilor, fiind depuse aproape 1.500 de proiecte", a afirmat Nicolas Sarkozy.
"Efort istoric" în sprijinul investiţiilor
Preşedintele francez a ţinut să sublinieze că niciodată în istoria sa, Franţa nu a făcut un asemenea efort în sprijinul investiţiilor.
Nicolas Sarkozy a precizat că scopul investiţiilor este acela de a impulsiona inovaţia şi potenţialul de creştere economică a ţării.
Se intenţionează, de exemplu, finaţarea unui institut universitar specializat în cercetarea cancerului, crearea de laboratoare de excelenţă, finanţarea cercetării în sectorul sigurantei nucleare, dar şi al energiilor alternative.
Din discursul economic al preşedintelui Sarkozy nu au lipsit însă nici turbulenţele din zona euro.
Renunţarea la moneda unică europeană, a punctat liderul de la Elysee, ar fi o nebunie care nu ar conduce decât la dublarea sau triplarea datoriei pe care o are statul.
În privinţa Greciei, Franţa a confirmat, prin preşedintele său, că va propune un nou plan pentru participarea băncilor şi a companiilor de asigurări private la salvarea acestei ţări, un plan pe care Uniunea Europeană să poată să-l adopte.