Franța: Plan de relansare economică de 100 de miliarde de euro
Guvernul Franţei a aprobat un plan de relansare economică după criza COVID, în valoare de 100 de miliarde de euro.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Septembrie 2020, 09:54
Guvernul Franţei a aprobat un plan de relansare economică după criza COVID, în valoare de 100 de miliarde de euro, care va fi aplicat în următorii doi ani.
Potrivit premierului Jean Castex, este cel mai ambiţios proiect de redresare la nivel european.
Planul cuprinde 70 de măsuri dispuse pe trei axe principale: tranziţie ecologică, competitivitate şi inovare şi coeziune socială.
Prioritatea absolută este crearea de noi locuri de muncă, 160.000, până la sfârșitul anului viitor.
Întreprinderile vor fi stimulate să angajeze şi să formeze tineri.
35 de miliarde sunt dirijate către reindustrializarea economiei franceze, reducerea dependenței de materii prime, materiale și componente din import, readucerea în țară a producției rentabile de înaltă tehnicitate.
Planul prevede reduceri de impozite de până la 10 miliarde de euro pentru întreprinderile care fac producție pe teritoriul francez.
Vor fi pompaţi bani în inovare și digitalizare, în dezvoltarea unor filiere industriale ale viitorului, în inteligența artificială, în cercetare.
După criza de medicamente și de materiale de protecție de la începutul epidemiei se impune recăpătarea suveranității sanitare, prin readucerea în țară a producției farmaceutice, delocalizate în prezent în toate colțurile lumii.
Tranziția ecologică înseamnă 30 de miliarde de euro pentru investiții în izolarea termică a clădirilor publice și private, dezvoltarea hidrogenului ca sursă de energie, prioritate pentru transporturile nepoluante prin extinderea și modernizarea rețelei de căi ferate sau stimulente pentru folosirea bicicletei.
Planul prevede reducerea treptată a importurilor de alimente și impulsionarea agriculturii bio. Sume importante merg către ajutorarea populației.
Statul va continua să plătească până la sfârșitul anului șomajul tehnic pentru salariații din domeniile care nu și-au putut relua integral activitatea din cauza epidemiei.
Au fost majorate cu 100 de euro alocațiile de început de an școlar pentru elevi, precum și bursele studențești.
Peste 6 miliarde de euro sunt destinate renovării și modernizării spitalelor și a centrelor pentru vârstnici.