Franţa, paralizată de greve
La două zile după înfrângerea zdrobitoare suferită de partidele la putere în alegerile regionale, Franţa a fost paralizată de greve.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 24 Martie 2010, 09:26
La două zile după înfrângerea zdrobitoare suferită de partidele la putere în alegerile regionale, Franţa a fost paralizată de greve.
Grevele şi manifestaţiile prevăzute să se desfăşoare în toată Franţa, au strâns destul de mulţi nemulţumiţi faţă de politica economică şi socială a Executivului. În învăţământ, potrivit Ministerului educaţiei, rata participării la proteste a fost de aproximativ 22%.
La Căile Ferate Franceze circa o treime din personal a încetat lucrul. Au fost perturbate în consecinţă, activitatea din grădiniţe şi scoli, circulaţia pe calea ferată, dar şi transportul public în comun, activitatea în oficiile poştale sau spitale.
La manifestaţiile organizate în numeroase oraşe ale ţării au participat circa 800.000 de persoane. Cele mai multe, 60.000 potrivit sindicatelor, fiind la Paris.
Motivele numulţumirilor angajaţilor, atât din sectorul public cât şi din cel privat, sunt numeroase - suprimarea a mii de posturi din sectorul de stat prin neînlocuirea unui pensionar din doi, proiectul de reformare a sistemului de pensii, care, prevede prelungirea perioadei de activitate şi/sau a celei de cotizare, puterea de cumpărare considerată scăzută, locuri de muncă insuficiente, condiţii de muncă, politică salarială.
Deşi anunţate încă din luna februarie, protestele de nu au putut fi disociate de momentul dificil pe care Dreapta franceză îl traversează după severa înfrângere suferită în alegerile regionale de duminică.
După ce partidul la putere a fost cu mult devansat de opoziţia de stânga, luni seară s-a anunţat o mini-remaniere a Guvernului, astfel că, în timp ce francezii îşi manifestau nemulţumirea faţă de politica economică şi socială a Executivului, în saloaneloe celor câteva ministere unde au fost operate schimbări, avea loc predarea de ştafetă.
Guvernul a ţinut să precizeze că deşi îşi va mai ajusta startegia, nu va renunţa la reformele începute.