Franţa, îngrijorată de "romii cu paşaport european"
La Paris are loc o reuniune controversată consacrată delicvenţei în rândul minorităţii rome din Franţa. Unul dintre reproşurile autorităţilor franceze a fost făcut la adresa Bucureştiului.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 28 Iulie 2010, 13:13
Preşedintele Nicolas Sarkozy prezidează, la Palatul Elysée, o reuniune consacrată romilor şi ţiganilor francezi.
Reuniunea are loc după declaraţia secretarului de stat în ministerul de externe francez, Pierre Lellouche.
"Odată cu lărgirea Uniunii Europene către est, s-a descoperit că în Europa există 11 milioane de romi, din care 9 milioane deţin un paşaport european", a declarat marţi, la postului de radio France Info, secretarul de stat în ministerul de externe, Pierre Lellouche.
El a adăugat că aceste persoane trăiesc, în ţările lor de origine, "în situaţii scandaloase, chiar inumane".
Accesul României în spaţiul Schengen, "problematic"
"Cu toate acestea, Uniunea Europeană alocă bani. Numai României, în perioada 2007-2013, îi sunt destinaţi 20 de miliarde de euro", a punctat secretarul de stat.
Secretarul francez de stat a avertizat, potrivit France Info, că, în aceste condiţii, intrarea României în spaţiul Schengen "nu se va putea face".
Ulterior, ministrul de externe al României Teodor Baconschi a declarat că Pierre Lellouche "are într-adevăr o atitudine fermă" în privinţa problematicii romilor.
"Cei nouă milioane de romi despre care vorbea în Consiliu domnul Lellouche şi care trăiesc în diverse state europene sunt cetăţeni europeni", a spus Teodor Baconschi citat de siteul oficial al ministerului de externe.
"Libertatea lor de mişcare nu poate fi limitată prin măsuri legale care încalcă dreptul de liberă circulaţie şi cu atât mai puţin administrative.
"Soluţia este ca UE, prin diverse programe sociale, să aloce, atât în statele de origine, cât şi în statele de destinaţie, sume suficiente şi programe concrete astfel încât nivelul de educaţie, pregătirea lor profesională, condiţia lor economică să fie îmbunătăţite.
"Infracţiunile sunt comise cu titlu individual şi legea trebuie să acţioneze ca atare. Ce putem face în plus este să întărim cooperarea între poliţia română şi, spre exemplu, poliţia franceză", a mai spus ministrul Baconschi.
Pierre Lellouche a mai spus că pe de altă parte, nici romii din Franţa nu reuşesc să se integreze în societate, rata delincvenţei crescând cu 140% în primele şase luni ale anului.
Reuniunea de la Elysée nu este agreată de opoziţie
Se estimează că în Franţa, la ora actuală, trăiesc în jur de 10 mii de romi, în tabere instalate, în principal, în suburbiile pariziene, şi 400 de mii de ţigani francezi.
În Franţa, termenul "romi” (sau „rromi”) este folosit pentru a-i desemna pe cei de origine străină, veniţi în special din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie.
Numiţi "gens du voyage” (nomazi), ţiganii francezi reprezintă o categorie administrativă datând din 1972, care desemnează persoanele ce exercită activităţi economice ambulante. Două treimi dintre aceştia sunt sedentarizaţi.
Săptămâna trecută, într-un comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei, liderul francez a declarat "război" delincvenţei, după ce ţigani francezi au atacat jandarmeria şi au devalizat magazine dintr-o comună din centrul ţării, ca represalii la uciderea unui membru al comunităţii lor.
"Reuniunea îşi propune să studieze situaţia din toate departamentele Franţei şi să decidă expulzarea tuturor taberelor instalate ilegal", se arată în comunicatul Palatului Elysée.
Asociaţiile reprezentând comunităţile de romi şi de ţigani francezi, precum şi opoziţia politică şi-au manifestat indignarea, apreciind că, prin organizarea acestei reuniuni, se pune semnul egalităţii între apartenenţa la o etnie şi delincvenţă şi, deci, este stigmatizată o comunitate.