Franţa încearcă să combată terorismul din Mali
"Franţa nu are în această operaţiune un alt interes decât apărarea unei ţări prietene şi nu are alt scop decât acela al luptei împotriva terorismului", spune preşedintele Franţei.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 18 Ianuarie 2013, 15:47
Atacul descris de islamişti drept o consecinţă a intervenţiei militare a Franţei în Mali a adus în atenţie amploarea crizei potenţiale din nord-vestul Africii, dar şi miza acestei zone pentru Europa.
Uniunea Europeană a aprobat o misiune de antrenament, nu de luptă formală şi misiune formată din circa 200 de instructori militari şi 250 de agenţi de securitate, la care ar putea participa şi România, iar SUA susţin operaţiunea franceză în Mali cu informaţii şi transport aerian.
Franţa ar urma să desfăşoare un total de 2.500 de soldaţi într-o acţiune integrată generic în eforturile de combatere a terorismului şi menţinere a păcii.
Analiştii francezi au identificat însă şi interese economice, dată fiind importanţa întregii regiuni vizate de riscul amplificării mişcărilor islamiste.
"Franţa nu are în această operaţiune un alt interes decât apărarea unei ţări prietene şi nu are alt scop decât acela al luptei împotriva terorismului", spune preşedintele Franţei, Francois Hollande.
Francois Hollande mai spune că nu există vreun calcul politic sau economic în spatele intervenţiei militare franceze din Mali.
Mali ar putea destabiliza ţările din jur
Potrivit informaţiilor diplomaţiei de la Paris, Mali nu este decât al 87-lea client al Franţei, iar Franţa este puţin prezentă în această ţară vest africană, până în 1960 colonie a sa.
Sunt contabilizate aproximativ 50 de filiale sau societăţi cu capital francez, în principal în capitala Bamako, din sudul ţării.
În schimb, dacă Mali ar cădea în mâinile islamiştilor înarmaţi, riscurile de destabilizare a ţărilor vecine ar fi imense.
"În special, doi vecini ai statului Mali prezintă pentru Franţa un interes extrem de mare: în primul rând Niger, unde este prezentă compania Areva. Sursele de uraniu de acolo sunt unele din cele mai mari din lume", susţine Pierre Boilley, director al Centrului de Studiu al Lumilor Africane.
"Ori, parcul nostru de centrale nucleare nu ar putea funcţiona în lipsa acestora. În privinţa Mauritaniei, Total deţine acolo cel puţin două foraje şi se pare că tocmai a fost descoperită o mină de aur gigantică", spune Pierre Boilley.
Cu alte cuvinte, spune Pierre Boilley, da, interesele sunt enorme în aceste două ţări, dar şi în întreg Sahelul.