Franţa-Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgență sanitară
Un proiect de lege propune prelungirea până la 31 iulie 2o22 a perioadei de tranziţie pentru ieşirea din starea de urgenţă sanitară anti-CoVID, care urma să expire la 15 noiembrie.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Octombrie 2021, 00:57
În Franţa, cu toate succesele în domeniul vaccinării, guvernul a decis să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgenţă sanitară până la vară, pentru a putea interveni cu măsuri în cazul unei eventuale recrudescenţe a epidemiei de coronavirus.
Corespondenta RRA, Daniela Coman, a transmis de la Paris mai multe detalii.
Daniela Coman:Guvernul francez a aprobat un proiect de lege care propune prelungirea până la 31 iulie anul viitor a perioadei de tranziţie pentru ieşirea din starea de urgenţă sanitară, care urma să expire la 15 noiembrie. După ce a primit, la începutul lunii, avizul Consiliului ştiinţific, care sfătuieşte guvernul de la începutul epidemiei, proiectul de lege include şi posibilitatea de utilizare în continuare a permisului sanitar, adică dovada vaccinării, a unui test negativ valabil 72 de ore şi a trecerii prin boală în ultimele două luni pentru a intra în anumite locuri publice. Măsura a fost impusă în Franţa la începutul lui august pentru acces în toate instituţiile de cultură, în restaurante şi terase, săli de sport şi piscine, transportul în comun pe distanţe lungi şi a dus la o relansare spectaculoasă a vaccinării, care a înregistrat un real succes. Această prelungire cu opt luni a perioadei de tranziţie pentru ieşirea din starea de urgenţă sanitară nemulţumeşte partidele politice, îngrijorate de buna desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative programate la primăvară. Ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a subliniat că se va recurge la noi măsuri restrictive doar dacă epidemia îşi reia creşterea.
Olivier Véran: Ceea ce cerem Parlamentului este să ne lase posibilitatea până la vară, dacă situaţia sanitară o va impune, de a declanşa din nou măsurile de frânare a răspândirii virusului, aşa cum am făcut-o până acum. Nu am învins total virusul şi nu putem afirma cu certitudine că am depăşit epidemia. Desigur, putem face faţă celor 4.000 de cazuri noi pe zi, nu ne mai confruntăm cu afluxul continuu de bolnavi în spitale ca în trecut. Trebuie însă să rămânem vigilenţi, să continuăm vaccinarea prin toate mijloacele. În acest moment nu există niciun indiciu că va veni un nou val şi nici nu a fost identificată nicăieri în lume o nouă tulpină, dar este de neconceput să reducem eforturile tocmai acum când reuşim să controlăm virusul.
Daniela Coman: Măsurile vor fi vor fi strict proporţionale cu riscurile şi adaptate continuu la schimbările situaţiei sanitare, mai precizează actul normativ, care înăspreşte şi sancţiunile în caz de fraudare a permisului sanitar, cu pedepsele de până la cinci ani de închisoare şi amendă de 75.000 de euro. În opinia Ministerului Sănătăţii, cel mai important lucru în acest moment este ca persoanele de peste 65 de ani şi cele care suferă de boli cronice, precum şi personalul medical şi de îngrijire din spitale, de pe ambulanţe şi din centrele pentru vârstnici să îşi facă rapelul cu cea de-a treia doză pentru a-şi întări imunitatea în situaţia unei eventuale reveniri a epidemiei.