Franţa doreşte "o reacţie în forţă în Siria"
Franţa doreşte o reacţie în forţă, dacă masacrul cu arme chimice în Siria se va adeveri, a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius.
Articol de Ciprian Sasu, 22 August 2013, 15:15
Franţa doreşte o reacţie în forţă, dacă masacrul cu arme chimice în Siria se va adeveri, a declarat astăzi ministrul francez de externe, Laurent Fabius, la câteva ore după ce şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit pentru a dezbate presupusul atac chimic.
Situaţia din Siria reţine în continuare interesul comunităţii internaţionale, la doi ani după începerea războiului civil.
Statele Unite au declarat, ieri, prin militarul american cu cel mai înalt grad, că o intervenţie militară americană în Siria nu ar fi favorabilă ţării sale.
Dacă se confirmă atacul chimic din Siria, poziţia Franţei este că trebuie să existe o reacţie, a spus astăzi la o televiziune ministrul francez de externe.
Laurent Fabius nu a făcut alte precizări însă a exclus posibilitatea de a trimite militari francezi pe teren.
Declaraţia sa vine la câteva ore după ce generalul american Martin Dempsey evidenţia divizarea opoziţiei siriene şi faptul că lupta violentă pentru putere va continua şi după încheierea dominaţiei Bashar al-Assad.
Concluzia: o intervenţie militară nu ar ajuta Statele Unite.
De la începutul conflictului, în martie 2011, Washingtonul se limitează să ofere sprijin neletal rebelilor sirieni şi să furnizeze ajutor umanitar.
Conflictul din Siria durează de doi ani, timp în care peste 10.000 de oameni au fost ucişi şi alţi peste 10.000 au fost arestaţi.
Opoziţia siriană a firmat ieri că trupele guvernamentale au ucis cel puţin 1.300 de persoane, între care majoritatea copii, într-un atac chimic în apropiere de Damasc.
Regimul a dezminţit informaţia în timp ce aliaţii săi ruşi au vorbit despre o provocare.
Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă aseara, s-a limitat doar să ceară 'să se facă lumină 'asupra atacului, fără a adopta o declaraţie oficială, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei, potrivit diplomaţilor.
Aceste două ţări blochează de doi ani orice condamnare a aliatului lor sirian.