Franţa: Certificatul verde devine „certificat vaccinal”
În Franţa au loc reuniuni importante pentru aprobarea proiectului de lege prin care certificatul verde devine certificat vaccinal.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Decembrie 2021, 08:05
În Franţa, o şedinţă a Consiliului Naţional de Apărare Sanitară, urmată de o reuniune a guvernului, ar putea decide, astazi, întărirea dispozitivului de luptă cu coronavirusul, cu accent pe vaccinare şi certificatul verde. Daniela Coman relatează din Paris.
Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Obiectivul principal al celor două reuniuni, convocate de președintele Emmanuel Macron, este aprobarea proiectului de lege, prin care certificatul verde să devină certificat vaccinal. Legea ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului imediat după Anul Nou, pentru a putea fi aplicată de la jumătatea lui ianuarie, când testele nu vor mai fi acceptate pentru a avea acces în majoritatea locurilor publice, ci doar dovada vaccinării complete.
Totodată, guvernul francez intenționează să urmeze exemplul Germaniei, Austriei și Elveției, care cer în plus, pe lângă vaccinare, și un test PCR sau antigenic negativ pentru a putea intra în anumite spații cu risc crescut de contaminare. Trei zile la rând, Franța raportat peste 100.000 de cazuri noi depistate zilnic, în condițiile unei testări masive, recomandate de guvern, înainte de a participa la reuniunile cu familia și prietenii de sărbători. Astfel, numai în ajunul Crăciunului au fost prelucrate 1 milion și jumătate de teste, la care s-au adăugat câteva milioane de autoteste cumpărate din farmacii.
Potrivit estimărilor, aproape 40% dintre pozitivi ar fi infectați cu Omicron. Situația din spitale rămâne deocamdată stabilă, toți cei internați fiind contaminați cu tulpina Delta. În schimb, apar probleme de alt tip: din cauza numărului mare de persoane infectate și cazuri de contact, plasate în izolare, crește ponderea concediilor medicale și, în consecință, a lipsei de personal în unele sectoare de activitate, cele mai afectate fiind îngrijirea medicală, transportul în comun, comerțul, industria spectacolelor.