Franța: Căile rutiere au fost aproape paralizate de protestul celor 70.000 de fermieri
Premierul Gabriel Attal a mers la o fermă zootehnică şi a anunţat o serie de soluţii, dar, deocamdată, fermierii nu au transmis niciun punct de vedere.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Ianuarie 2024, 23:23
Căile rutiere din Franţa au fost, astăzi, aproape paralizate de protestul celor 70.000 de fermieri care au ieşit pe drumuri cu peste 40.000 de utilaje. Pe una dintre cele mai tranzitate autostrăzi ale ţării, A1, care face legătura între Paris şi Lille, către Belgia sau Anglia, s-au format coloane de vehicule oprite pe câţiva kilometri lungime. Premierul Gabriel Attal a mers la o fermă zootehnică şi a anunţat o serie de soluţii, dar, deocamdată, fermierii nu au transmis niciun punct de vedere. De la Paris, Daniela Coman ne de explicaţiile.
Reporter - Daniela Coman: Premierul Gabriel Attal a vorbit despre deschiderea unui nou capitol pentru agricultura franceză, direcţia fixată fiind foarte clară: să luptăm pentru independenţa şi suveranitatea noastră agricolă, a spus el în faţa celor prezenţi la o fermă zootehnică din sudul ţării, aleasă pentru a face anunţurile aşteptate de întreaga lume agricolă. Pentru a rezolva această criză, premierul vrea să deblocheze, să elibereze, să simplifice munca fermierilor.
Gabriel Attal: Este un efort inedit pe care îl anunţ; inedit prin viteza de reacţie şi inedit prin amploare. Vom acţiona pe toate fronturile asupra normelor şi simplificării, asupra regulilor europene, fiscalităţii, salariilor, un plan construit pe trei axe foarte clare. În primul rând, vom acţiona imediat pentru a vă apăra veniturile, a vă simplifica şi a vă uşura viaţa şi, nu în ultimul rând, pentru a pregăti viitorul agriculturii noastre.
Reporter - Daniela Coman: Una dintre cele mai aşteptate decizii este anularea majorării taxei pe motorina pentru agricultură, prevăzută să crească în fiecare an până în 2030. Guvernul va aloca zeci de milioane de euro ca ajutor de urgenţă pentru probleme punctuale pentru unele sectoare sau regiuni, 50 de milioane de euro pentru crescătorii din sud-vestul ţării, afectaţi de o boală a vacilor, 50 de milioane de euro suplimentar pentru încurajarea producţiei ecologice, un plan special de susţinere pentru viticultură şi dublarea ajutoarelor pentru culturile distruse de furtunile puternice de astă-toamnă de pe coasta Atlanticului. Zece măsuri imediate de simplificare administrativă vor fi puse în aplicare începând de mâine. De asemenea, premierul s-a angajat să clarifice reglementările care sunt adesea contradictorii încât oamenii nu mai ştiu cum să se alinieze la ele, încredinţându-le prefecţilor sarcina de a verifica în fiecare departament toate decretele şi dispoziţiile şi de a simplifica tot ce se poate simplifica. Gabriel Attal a spus că-i înţelege pe agricultorii care s-au plâns că sunt asaltaţi de controale de la numeroase instituţii şi a anunţat că, de acum înainte, va fi un singur control administrativ pe an, plasat sub autoritatea prefecţilor. Simplificarea condiţiilor de obţinere a despăgubirilor pentru acele exploataţii agricole afectate de inundaţii sau alte intemperii, astfel încât cei păgubiţi să obţină de la societăţile de asigurări atât cât au dreptul şi să nu mai fie blocaţi prin tot felul de proceduri administrative. Altă nemulţumire strigată puternic de protestatari este legată de relaţia cu industria alimentară şi marile lanţuri de supermarket-uri, care plătesc foarte puţin pe produsele preluate de la fermieri, pentru ca apoi să le vândă cu până la de 10 ori mai scump. Premierul a anunţat că, în următoarele zile, trei companii foarte mari vor fi aspru sancţionate pentru astfel de abateri cu mare impact asupra veniturilor fermierilor. Suveranitatea alimentară înseamnă a privilegia consumul din producţia internă, fără a face, însă, protecţionism. Să ne protejăm moştenirea şi identitatea noastră şi să-i încurajăm pe francezi să cumpere produse franceze, a spus premierul Attal, care a mai subliniat că agricultorii nu trebuie să fie furioşi pe Uniunea Europeană, pentru că politica agricolă comună înseamnă şi multe avantaje şi ajutoare pentru ei. Cu toate acestea, Franţa va continua să susţină la Bruxelles simplificarea.
Gabriel Attal: Trebuie să simplificăm politica agricolă comună, iar preşedintele Franţei se angajează să susţină acest lucru la Consiliul European de săptămâna viitoare. Ministrul agriculturii va continua, şi el, să ceară alte simplificări la nivel european. Şi, apoi, afirm cu fermitate că Franţa se opune clar şi categoric semnării tratatului Mercosur.
Reporter - Daniela Coman: Mercosur este un acord de liber schimb comercial între Uniunea Europeană şi un grup de ţări din America de Sud aflat în negociere de aproape 25 de ani. Acest nou acord comercial este contestat, în primul rând, de ţările europene cu mare putere agricolă, pentru că produsele lor vor fi concurate de cele mult mai ieftine venite de peste Oceanul Atlantic. După ce a părăsit ferma zootehnică, premierul Gabriel Attal a mers să discute cu protestatarii adunaţi la unul dintre punctele de blocaj de pe o autostradă din zonă. Peste 70.000 de agricultori au protestat, astăzi, şi peste 40.000 de tractoare au fost desfăşurate pe şoselele şi autostrăzile din aproape toată Franţa. /ta2