Franţa are un nou guvern
Imediat după numirea noii echipe, miniștrii au început să își preia funcțiile, iar președintele Macron a convocat pentru azi prima ședință a noului guvern.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Iulie 2020, 07:57
Franţa are un nou guvern, condus de premierul Jean Castex, după ce vineri cabinetul anterior a demisionat.
Imediat după numirea noii echipe, miniștrii au început să își preia funcțiile, iar președintele Macron a convocat pentru marți prima ședință a noului guvern.
Secretarul general al președinției franceze, Alexis Kohler, a anunțat lista noului guvern format din 16 miniștri plini, secondaţi de 14 miniștri delegaţi ai diferitelor ministere, 17 femei și 14 bărbați.
A fost menținută o mare parte din guvernul anterior. Doar opt din cei 31 sunt persoane nou intrate în executiv, ceilalți au avut funcții și în cabinetul Philippe.
Au rămas în primul rând titularii de la ministerele cheie: Jean-Yves Le Drian la afaceri externe, Florence Parly la apărare, Bruno Le Maire economie, finanțe și relansare, Olivier Veran sănătate, Jean-Michel Blanquer educație, tineret și sport.
Fosta înotătoare de origine română, Roxana Mărăcineanu, numită ministru delegat pentru sport în Ministerul Educației, își păstrează aceleași atribuții ca și în guvernul precedent, unde era însă ministrul plin.
Marea surpriză a noului cabinet este numirea la justiție a unuia dintre cei mai mari avocați ai Franței, un așa-numit "tenor al baroului", Eric Dupond-Moretti. Orator strălucit, el a pledat în cazuri foarte mediatizate, fiind apărătorul omului politic și de afaceri Bernard Tapie, al fotbalistului Karim Benzema, acuzat că frecventa prostituate minore sau al fostului ministru de finanțe din timpul președintelui Francois Hollande, Jérôme Cahuzac, judecat pentru fraudă fiscală.
Eric Dupond-Moretti s-a alăturat recent echipei internaționale care îl apără gratuit pe jurnalistul australian Julian Assange, creatorul site-ului WikiLeaks, care a făcut acum câțiva ani dezvăluiri incendiare despre corupția din toate guvernele lumii, în prezent aflat în închisoare în Marea Britanie.
Numărul doi în guvern, ministrul pentru tranziția ecologică este Barbara Pompili, cunoscută figură a mișcării ecologiste, pentru prima dată ministru, care va trebui să își asume ambițiile programului președintelui republicii de transformare ecologică a societății.
Ministerul de Interne i-a fost încredințat fostului mpinistru delegat pentru buget, Gerald Darmanin, om politic de dreapta, care va trebui să liniștească atmosfera în rândul polițiștilor, nemulțumiți de acuzațiile de rasism și violență aduse în timpul unor mișcări de protest recente.
Comentatorii politici apreciază că președintele a reușit, prin acest nou cabinet, înclinat categoric către dreapta, să concentreze întreaga putere politică și de decizie în mâinile sale.
Într-un mesaj pe Twitter, Emmanuel Macron promite un guvern de acțiune și de uniune ale cărui obiective prioritare sunt relansarea economiei, consolidarea protecției sociale și a mediului, apărarea suveranității europene