Franţa are un nou cabinet de dreapta
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy l-a desemnat pe premierul demisionar Francois Fillon să conducă un nou guvern.
Articol de Bogdan Mihai, 15 Noiembrie 2010, 13:23
După negocieri intense desfăşurate pe întreg parcursul zilei de duminică, a fost anunţată componenţa cabinetului de dreapta remaniat, care să gestioneze ţara în ultima parte a mandatului Sarkozy.
În scâdere în sondaje, preşedintele Franţei speră ca prin această remaniere finalul de un an şi jumătate al mandatului său să capete un nou suflu.
Executivul va fi în continuare condus de premierul demisionar Francois Fillon.
Bernard Kouchner, fost ministru al afacerilor externe şi europene, a fost înlocuit cu Michelle Alliot Marie, până în prezent ministru al justiţiei.
În timpul mandatului de la externe, el declara că a luat în calcul demisia din cauza polemicii pe tema expulzării romilor.
Pierre Lellouche, fostul secretar de stat pentru afaceri europene a primit funcţia de secretar de stat în ministerul economiei, finanţelor şi industriei.
Pierre Lellouche declara săptămâna trecută că Franţa va face în aşa fel încât decizia europeană asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să nu fie luată înaintea de vara anului 2011.
La ministerul justiţiei a fost numit un nou intrat în executiv, Michelle Mercier. Alain Juppe, primarul oraşului Bordeaux şi fost prim-ministru, a primit portofoliul apărării.
Christine Lagarde, ministru al economiei în cabinetul precedent şi-a păstrat fotoliul; la fel şi Brice Hortefeux, pe cel al internelor.
Guvern restrâns
Acest guvern este restrâns, cu 31 de membri, şapte mai puţin decât precedentul, dintre care 11 femei (faţă de 13 anterior).
El este marcat de dispariţia miniştrilor din cadrul diversităţii şi opoziţiei de stânga, cum ar fi Rama Yade, Fadela Amara sau Bernard Kouchner.
Printre alţi absenţi notabili se numără şi Eric Woerth, fost ministru al muncii, care a condus impopulara reformă a pensiilor ce a generat săptămâni de grevă şi proteste.
Eric Woerth a fost, de asemenea, implicat într-un scandal politico-fiscal legat de femeia cea mai bogată din Franţa, Liliane Bettencourt, moştenitoarea grupului L'Oréal.
Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate
Reacţiile politicienilor, atât de dreapta cât şi din opoziţie, nu s-au lăsat aşteptate.
Puterea a punctat necesitatea unei stabilităţi şi a unei continuităţi, prin numirea aceluiaşi premier.
Opoziţia nu s-a sfiit să folosească sintagme precum "mult zgomot pentru nimic" sau "mascaradă şi provocare", în opinia sa, noul executiv nefiind decât "o echipă de campanie" prezidenţială a partidului la putere.