Franţa ar putea renunţa în câteva săptămâni la certificatul de vaccinare
Din 2.o2 s-au adoptat o serie de măsuri de relaxare. Săptămâna viitoare este prevăzută o nouă etapă. Acoperirea vaccinală e spre 95% la peste 12 ani. Se recomandă masiv boosterul.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Februarie 2022, 02:02
Franţa ar putea renunţa în câteva săptămâni la certificatul de vaccinare, care este acum necesar pentru accesul în majoritatea locurilor publice. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a enumerat şi condiţiile care trebuie îndeplinite.
Daniela Coman:Senatul Franţei derulează de câteva săptămâni o serie de audieri ale unor responsabili din sănătate şi gestionarea crizei sanitare, în încercarea de a evalua condiţiile epidemiologice şi de a creiona o viziune pentru renunţarea la utilizarea certificatul de vaccinare. Din ianuarie, în baza unei legi votate de parlament, dovada vaccinării anti-COVID este obligatorie în Franţa, pentru a avea acces la restaurant, bar, cafenea, cinematograf, muzeu, săli de spectacole şi de sport, stadioane, mall-urile cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi, transportul cu trenul, autocarul sau avionul între regiunile ţării, iar testele negative nu mai sunt acceptate. Chiar şi într-o ţară cu o acoperire vaccinală masivă, de aproape 95% din populaţia de peste 12 ani, a le refuza accesul nevaccinaţilor în anumite spaţii publice este perceput, la nivel de societate, ca o limitare a drepturilor civile ale cetăţeanului, în condiţiile în care vaccinarea anti-COVID nu este obligatorie.
Corespondenta RRA, Daniela Coman, a precizat că preşedintele Consiliului Naţional de Orientare a Strategiei Vaccinale, profesorul Alain Fischer, a venit ieri în faţa senatorilor pentru a răspunde la întrebarea: când se va putea renunţa la certificatul de vaccinare? Potrivit lui, trebuie întrunite anumite condiţii ştiinţifice şi medicale.
Alain Fischer:Trebuie să ajungem într-o situaţie de incidenţă redusă şi mai ales ca supraîncărcarea din prezent a spitalelor să dispară, acestea să revină la o funcţionare normală, în stare să trateze fără întârziere şi eficient orice pacient, indiferent de boală. În paralel, ar trebui ca acoperirea vaccinală cu doza booster să fie foarte ridicată. Toate acestea s-ar putea întâmpla destul de repede. Deja incidenţa cazurilor noi scade constant. Situaţia din spitale dă semne vizibile de ameliorare, iar dacă oamenii vor continua să îşi facă doza booster, am putea să atingem situaţia dorită poate la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. Este ceea ce eu sper.
Daniela Coman:Profesorul Alain Fischer a mai spus că pentru moment nu există niciun argument pentru a-i propune populaţiei o a patra doză de vaccin anti-COVID, desigur, cu excepţia unor persoane fragile, care suferă de afecţiuni ce le afectează imunitatea. Este aproape evident că Franţa merge către revenirea la normalitate. După ce pe 2 februarie a intrat în vigoare o primă serie de măsuri de relaxare, s-a renunţat la purtarea măştii în aer liber şi la limitarea numărului de participanţi la marile evenimente, săptămâna viitoare este prevăzută o nouă etapă. Se va permite redeschiderea discotecilor şi a cluburilor de noapte, consumul de alimente şi băuturi în cinematografe, stadioane, transportul în comun, precum şi organizarea de concerte şi alte tipuri de divertisment, unde publicul poate participa stând în picioare şi chiar dansa. În paralel, Ministerul Educaţiei lucrează la un protocol sanitar mai puţin strict, care să fie aplicat în şcoli după revenirea elevilor din vacanţa din februarie, când s-ar putea renunţa la purtarea măştii sanitare în curtea şcolii sau în timpul activităţilor şcolare desfăşurate în aer liber.