Franţa a decis să-şi retragă militarii din Mali
Francezii au trimis trupe în Mali acum nouă ani, la solicitarea autorităților de atunci ale țării, care nu mai puteau face faţă atentatelor teroriste.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Februarie 2022, 13:50
Franţa și partenerii săi angajați în lupta împotriva terorismului în regiunea Sahel din vestul Africii, unde acționează aripile africane ale grupărilor jihadiste Statul Islamic și Al-Qaeda, au decis să-şi retragă militarii din Mali.
Anunțul a fost făcut de președintele Emmanuel Macron la o conferință de presă.
Reporter: Franţa va redesfășura soldații aflați acum în Mali în alte țări din regiune. Forța europeană Takuba, de sprijin a misiunii franceze Barkhane, se va retrage și ea.
Decizia a fost luată ca urmare a situației politice și juridice din Mali, una dintre cele mai mari țări din regiunea Sahel și principalul teren de acțiune pentru teroriștii islamiști africani, destabilizată de două lovituri de stat recente.
Junta militară instalată ilegal la putere refuză să organizeze alegeri pentru a da statului o conducere democratică și a pus soarta țării în mâinile comandourilor de mercenari ruși Wagner, cea mai mare companie militară privată din lume, a cărei prezență este identificată în peste 20 de țări africane.
Aceștia acționează în propriile interese economice, potrivit președintelui Emmanuel Macron, care a explicat decizia europenilor de a părăsi Mali.
Emmanuel Macron: Nu putem rămâne angajaţi militar alături de autoritățile de facto, cu care nu împărtășim nici strategia şi nici obiectivele ascunse. Aceasta este situația astăzi în Mali. Sub pretextul că este o prioritate absolută, lupta împotriva terorismului nu poate justifica creșterea violenței prin recurgerea la mercenari străini, ale căror atrocităţi sunt cunoscute şi bine documentate şi care folosesc forța fără să respecte nicio regulă sau convenție. Victoria împotriva terorismului nu este posibilă fără implicarea statului afectat.
Francezii au trimis trupe în Mali acum nouă ani, la solicitarea autorităților de atunci ale țării, care nu mai puteau face faţă atentatelor teroriste.