Franța a autorizat vacinul AstraZeneca la persoane sub 65 de ani
Franţa dă undă verde vaccinului britanico-suedez AstraZeneca, cel de-al treilea aprobat de UE, dar numai pentru persoanele de până în 65 de ani
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Februarie 2021, 07:53
Franţa s-a alăturat altor state europene care dau undă verde vaccinului britanico-suedez AstraZeneca, cel de-al treilea aprobat de UE, dar numai pentru persoanele de până în 65 de ani. Daniela Coman transmite de la Paris:
Reporter: Vaccinul AstraZeneca are o performanţă de protecţie de până la 70%, considerată satisfăcătoare, potrivit studiilor de până acum. Însă autoritatea de sănătate din Franţa consideră că nu există suficiente date ştiinţifice pentru a-i demonstra o eficienţă categorică pentru segmentul persoanelor cu vârste mai înaintate.
De aceea sfătuieşte guvernul, care va trebui să ia decizia finală până la sfârşitul săptămânii, să îl folosească pentru imunizarea persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, începând cu acelea cu sănătatea fragilă.
Profesorul Alain Fischer, consilier al Executivului pentru strategia de vaccinare, spune că vaccinul britanic este foarte bun, cu nimic mai prejos decât celelalte două folosite deja și că protejează inclusiv contra formelor grave de boală COVID.
Alain Fischer: Este o veste foarte bună. Dispunem de o nouă clasă de vaccinuri, pe care le vom avea la dispoziție în câteva săptămâni. Astfel vom putea extinde vaccinarea. Un aspect foarte important îl reprezintă condițiile de transport și de depozitare, mult mai simple decât cele ale vaccinurilor ARN folosite până acum, iar acest lucru înseamnă că medicii de familie și farmaciștii pot administra și ei vaccinul.
Reporter: O mare parte din dozele AstraZeneca vor merge către personalul medical cu vârste de până în 55 de ani, care nu a fost prioritar la vaccinare până acum, însă există temerea că o accelerare a propagării variantei britanice, mult mai contagioase, ar putea duce la infectarea cadrelor medicale din spitale şi deci la o lipsă gravă de personal într-o eventuală situaţie de criză.
(RS)