Franța: 500.000 pacienţi posibil afectaţi de COVID de lungă durată
Pacienţii care au rămas cu sechele sau prezintă încă simptome după infectarea cu COVID-19 vor beneficia de o îngrijire adaptată în secţii special amenajate în mai multe spitale.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Aprilie 2021, 01:59
În Franţa, pacienţii care au rămas cu sechele sau prezintă încă simptome după infectarea cu COVID-19 vor beneficia de o îngrijire adaptată în secţii special amenajate în mai multe spitale, a transmis Daniela Coman, corespondenta RRA la Paris.
Daniela Coman:Probleme respiratorii, cardiologice sau neurologice, stare generală de oboseală, dificultăţi de concentrare şi de memorie, instabilitate în mişcări, dureri musculare, lipsa gustului şi a mirosului sunt simptome confirmate la câteva sute de mii de pacienţi francezi de diferite vârste, după mai multe luni de la contaminarea cu SARS-CoV-2 şi după ce au fost declaraţi vindecaţi. Recent, ministrul sănătăţii, Olivier Véran, vorbea de aproximativ 500.000 de potenţiali pacienţi afectaţi de un aşa-numit COVID de lungă durată. De câteva luni, Spitalul Foch din Suresnes, o suburbie a Parisului, acordă asistenţă în serviciile sale de pneumologie, ORL, medicină fizică şi reabilitare pentru foşti bolnavi de COVID care au rămas cu sechele în urma bolii provocate de coronavirus. Un alt spital parizian, Pitié Salpetriere, a dezvoltat şi el un program de reabilitare, ca şi centrele universitare din Strasbourg, Lyon sau Amiens, unde au fost create secţii dedicate aceluiaşi tip de pacienţi. Pe lângă nevoia de asistenţă şi supraveghere medicală, o anumită perioadă de timp, multe dintre aceste persoane se află în incapacitatea de a-şi relua activitatea profesională sau de a-şi recăpăta puterea de muncă şi competenţele pe care le aveau înainte să se îmbolnăvească. De aceea ei au început să se adune de astă-vară în asociaţii, încercând să obţină recunoaşterea legală a acestei afecţiuni. La sfârşitul lunii ianuarie, un grup de deputaţi din partidul prezidenţiale La République En Marche a depus la Adunarea Naţională un proiect de lege prin care boala COVID de lungă durată să fie recunoscută drept maladie cronică, iar îngrijirea pacienţilor să fie acoperită de sistemul de asigurări de sănătate, ca şi în cazul celorlalte boli de lungă durată. După ce Înalta Autoritate pentru Sănătate a recunoscut oficial existenţa acestei afecţiuni, Parlamentul francez a votat o rezoluţie în care îi solicită Guvernului să le ofere îngrijire medicală adaptată persoanelor ce suferă de complicaţii persistente post-COVID şi să creeze cadrul legal pentru recunoaşterea sa ca boală profesională. Acest statut de care beneficiază în prezent doar cadrele medicale ce s-au contaminat îngrijind bolnavi COVID şi au rămas cu sechele respiratorii, le-ar putea permite celorlalţi pacienţi să obţină o suspendare temporară a activităţii profesionale şi drepturile aferente acestei situaţii.