François Hollande va avea o agendă încărcată
În cursul acestei luni, François Hollande se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, va participa la un summit al grupului G8 şi la o reuniune la vârf a Alianţei Nord-Atlantice.
Articol de Cătălina Creţu, 07 Mai 2012, 19:14
Euforia din tabăra stângii, după alegerea lui François Hollande, se stinge treptat, pentru că noul preşedinte va fi confruntat cu o agendă încărcată şi cu numeroase probleme.
După întâlnirea cu cancelarul german, Angela Merkel, un summit al grupului G8 şi o reuniune la vârf a Alianţei Nord-Atlantice îl aşteaptă chiar în cursul acestei luni, precum şi o reuniune G20, în iunie.
Pe plan intern, rămân, însă, problemele generate de criza economică, şi o dezbatere mai largă, despre calea de urmat dincolo de restricţii şi austeritate, se impune, după cum apreciază jurnalistul Matei Vişniec, de la Radio France Internationale.
"Putem observa că, în ultimele luni, chiar de un an şi jumătate, mai mulţi lideri europeni, care păreau foarte bine înşurubaţi la putere, au fost măturaţi de alegerile şi mai ales de nemulţumirea electoratului, într-o Europă care a creat un fel de dogmă economică, prin austeritate, prin politica de restricţii bugetare.
"Populaţiile europene sunt obosite de restricţii, sunt obosite de presiunea ultraliberală, care a devenit dogmatică, după părerea multor socialişti, şi caută alte soluţii. Or, iată, odată cu François Hollande, poate că va începe o dezbatere mai largă, pentru că, personal, cred că problemele Europei nu pot fi rezolvate numai cu ideile economiştilor, cu ideile bancherilor, cu mentalităţile traderilor, cu politica ultraliberală sau liberală. Trebuie o dezbatere mai largă", apreciază Matei Vişniec.
Acesta mai spune că social-democraţia poate se va trezi dintr-o anumită somnolenţă, şi se va trezi, cu ocazia aceasta, şi fabrica de idei a social-democraţiei.
O ambiţie, pe care François Hollande nu şi-o ascunde.
El a spus, duminică seară că data de 6 mai este una istorică.
"Franţa nu este o ţară ca toate celelalte, noi vom purta un mesaj, el va şi unul planetar sau va fi unul valabil pentru întreaga lume" a spus François Hollande.
Noul preşedinte francez se va întâlni după 15 mai, când va fi învestit la Palatul Élysée, cu Angela Merkel, pentru o primă discuţie, la masa celor doi mari, care reprezintă şi locomotivele construcţiei europene - Franţa şi Germania.
"România nu trebuie să se teamă de o schimbare de acest gen, într-o ţară ca Franţa, care este o mare democraţie. Cred că România are chiar şansa de a avea un fel de lobby în interiorul viitorului guvern; domnul Moscovici are nişte rădăcini româneşti. Or, el va avea, cu siguranţă, un rol important, de jucat, în viitorul guvern.
"De altfel, România a mai avut relaţii bune cu guvernele socialiste, chiar şi pe vremea lui Jospin. Aş spune că probleme României se vor regăsi repede în modul în care noua administraţie va trata, poate, problema romilor sau problema Spaţiului Schengen", a spus Matei Vişniec.
În niciun caz, de exemplu, François Hollande nu a avertizat că Franţa va ieşi din Spaţiul Schengen, în caz că la frontiere nu se va exercita un control suficient.
"Mi se pare că, în niciun caz, România nu are motive să se teamă; ea cred că are, în continuare, motive să se inspire din această mare lecţie de democraţie, pe care o dă Franţa", a mai spus jurnalistul Matei Vişniec, de la Radio France Internationale.